Život ještě nekončí

12. prosinec 2009

"My jsme byly zvyklé celou dobu se o někoho starat," říká Jana Jarušková, zakladatelka brněnského občanského sdružení Ženy50. Vařit, prát, vodit děti ze školy, pečovat, vychovávat, udržovat teplo rodinného krbu. Najednou ale děti vylétly z hnízda, manžel má své koníčky a v prázdném bytě zbývá tolik volného času. Umět tu nenadálou svobodu využít a radovat se z ní - na tuhle cestu se snaží přivézt svoje vrstevnice organizátorky akcí v centru Ženy50.

I když se to nezdá, chce to leckdy hodně energie a odvahy začít dělat něco jenom pro sebe. Naučit se třeba v počítači retušovat fotky, přihlásit se na tai-ji. Nebo si v padesátce najít novou kamarádku. Prostě uvědomit si, že život rozhodně ještě nekončí.....

V centru brněnského občanského sdružení Ženy50 natáčela Jaroslava Haladová. Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Tomáš Gsöllhofer.

Výměna generace (Foto: Roman Jirků,  Zabrušany)

A na závěr ještě informace pro ty, kteří rádi fotografují. I pro vás je totiž otevřena fotosoutěž Úhel pohledu, kterou druhým rokem spolu s kanceláří Brno-Zdravé město vyhlašuje občanské sdružení Ženy50, tedy sdružení o němž je tento pořad z cyklu Dobrá vůle.

Za objektivem fotoaparátu může stát kdokoliv, ovšem před ním a na výsledné fotografii má být žena ve věku 50+ - ať už při odpočinku, snění, při práci, sama nebo s kamarádkami, zkrátka viděna zajímavým úhlem pohledu. Každý účastník může poslat maximálně pět fotografií, uzávěrka soutěže je 31. března. Fotografie zasílejte na adresu Občanské sdružení Ženy50, Anenská 10, 602 00 Brno.

Tři Karkulky (Mgr. Jiřina Horká, Brno)

Hlavní cenou je týdenní pobyt u Dalešické přehrady pro dvě osoby. Víc informací najdete na webové stránce www.zeny50.cz.

Fotografie publikované na této stránce pocházejí z prvního ročníku soutěže Úhel pohledu.

Moderní babičky (Foto: Kateřina Göttlichová, Praha 9)
Spustit audio