Bob Dylan

2. srpen 2009

Protestní duet s příznačným názvem With God on Our Side zpívala Joan Baezová s Bobem Dylanem na Newportském folkovém festivalu v roce 1963. Bob Dylan na pódium přišel jako její host a odcházel jako jeden z nejvýznamnějších představitelů soudobé populární hudby. Kromě této písně se totiž na festivalu pro 38 000 posluchačů stala hymnou také jeho slavná Blowin in the Wind. Cesta ke slávě byla otevřená.

Bob Dylan ve svých začátcích poslouchal desky s Woody Guthriem a začal ho napodobovat typickou protahovanou a nesrozumitelnou výslovností, oblečením i názory. V letech 1961 až 1963 psal sociálně angažované písně, jako třeba Times they are changin, nebo North Country blues - klasickou předělávku balady o trhu ve Scarborou, pro guthriovský folk typickou. Ale náhodou nebylo ani to, že původním vzorem se mu někdy stávaly spirituály, což platilo i o Blowin in the Wind.

V celé řadě písní se projevovala Dylanova znalost Bible, Times thy are changing například aktualizovala verše 19. kapitoly Matoušova evangelia. On sám k tomu řekl, že podstatou folkové hudby je vyjadřovat složitost světa, který je plný legend, mýtů, Bible a duchů. Už ve svých počátcích tvorby věnoval Dylan velkou pozornost křesťanství, byť se ještě za křesťana nepovažoval. Od guthriovské tradice ho později odvedly protiválečné písně typu Masters of War, které mu ale za to přinesly největší slávu. Začalo to právě Newportským festivalem, který znamenal definitivní tečku za nepolitickým folkem 50. let.

Bob Dylan: Together Through Life
autor: Karel Vepřek
Spustit audio