Vznik skupiny Traband a tajemství jejího názvu

31. červenec 2011

V seriálu 20 let se Svobodou se dostáváme k přelomovému roku 1995. Tehdy Jarda rozpouští Otcovy děti a s úplně novým basistou a bubeníkem zakládá Traband. Band složený ze třech muzikantů, v jehož názvu se také skrývá odkaz na středověkého trabanta, průvodce, ozbrojeného ochránce, životního strážce, něco jako dnešního bodygarda. Někoho v jehož blízkosti se můžete cítit bezpečně.

A stejně tak jako u prvních nahrávek Otcových dětí, tak i u Trabandu stál u jejich zrodu Český rozhlas. I když se nikde neobjevily, zůstaly jako cenné záznamy v archivu náboženské redakce. A tak si dnes můžeme poslechnout, jak zněl Traband někdy v roce 1996 v činoherním studiu, kde playback mohl vzniknout jen přetáčením z magnetofonu na magnetofon.

V roce 1997 Traband rozšířený ještě o banjistu nahrává své první CD O čem mluví muži. Písnička Marie se tu neobjevuje, tu zařadí Traband až na CD Hyjé o 7 let později, za to se tu objevila Sára. Písnička s textem ještě vycházejícím z biblické tradice. A vůbec první oficiálně vydaná písnička Trabandu na kompilaci, která vyšla jako příloha časopisu Rock a Pop. A díky tomu můžeme srovnávat její různé verze. Tu první s tou Cédéčkovou a pak také s koncertní nahrávkou u příležitosti 10 let Trabandu na cestě.

Mimochodem - je to jedna z nejkrásnějších Jardových písní. Uslyšíme ji složenou ze tří nahrávek. A zjistíme, že i po deseti letech zpívá Jarda tuhle písničku stále stejně.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio