Na pražském Karlově náměstí vyrostl koncentrák k výročí heydrichiády

26. květen 2012

Zítra uplyne 70 let ode dne, kdy byl proveden atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Netradiční možnost, jak se dozvědět více o osudech hrdinů, kteří za svou odvahu zaplatili životem, nabízí od zítřka občanské sdružení Post Bellum na pražském Karlově náměstí.

Dřevěná ohrada, stlučené baráky, ostnatý drát a sedmimetrová strážní věž: na pražském Karlově náměstí tento týden vyrostl symbolický koncentrační tábor Mauthausen. Zítra, v den 70. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha, se v jeho kulisách začnou připomínat příběhy tisíců občanů protektorátu, kteří se odvážně postavili proti nacistickému režimu.

Přímo z místa, kde se lágr staví, vysvětluje podrobnosti ředitel sdružení Post Bellum Mikuláš Kroupa:

„Ten koncentrační tábor na Karlově náměstí je symbolická kulisa k těmto příběhům. Nám jde o to poukázat na to, že za atentátem nestojí pouze slavní Gabčík a Kubiš, ale stovky lidí, kteří jim pomáhali a kteří za tu svoji pomoc, za to, že ukrývali, že nosili potraviny, schovávali jejich zbraně, že jsou lidé, kteří přinesli tu nejvyšší oběť, svůj vlastní život a zahynuli v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942. To znamená, koncentrační tábor není provokací, ale přímou souvislostí s atentátem na Heydricha.“

Multimediální expozice na Karlově náměstí bude v dřevěných barácích vyprávět příběhy sedmdesáti lidí. Uvidíte velkoformátové dobové fotografie i portréty těch, kdo byli v souvislosti s atentátem umučeni. Tehdejší atmosféru uvnitř kulis lágru dokreslí audiozáznamy vzpomínek pamětníků. Venku pak uslyšíte archivní vysílání protektorátního propagandistického rozhlasu.

„Jsou to chodby, kterými člověk musí projít, které působí velmi stísněně, budou lemovány ostnatým drátem, samozřejmě ve výšce, aby se člověk nemohl zranit, a člověk projde třemi baráky a pak se dostane na náměstíčko, kde budou instalovány fotografie s tvářemi popravených odbojářů z 24. října 1942 v Mauthausenu. Tam bude kromě možnosti položit svíčku a květiny také možnost seznámit se například s tou procedurou v Mauthausenu před 70 lety. To je skutečně děsivá mašinérie nacistických zločinců, kdy během jednoho dne zavraždili 261 občanů protektorátu.“

Říká organizátor akce Mikuláš Kroupa.

Sdružení Post Bellum připravilo také řadu doprovodných programů – besedy s pamětníky, historiky či filozofy nebo filmové projekce a komentované prohlídky.

Celá akce se uzavře 18. června. Ten den uplyne 70 let od chvíle, kdy v nedalekém kostele svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zlikvidovaly jednotky SS i samotné parašutisty.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio