V pondělí 11. února začíná Národní týden manželství

9. únor 2013

Řada lidí si myslí, že manželství se ve 21. století přežilo. Stále však je ještě dost těch, kteří v ně věří, i když přiznávají, že život v něm je mnohdy náročný. V pondělí 11. února začíná u nás Národní týden manželství. V mnoha městech proběhnou výstavy, diskuse, plesy, přednášky, partnerské kurzy a koncerty, ale také happeningy, při nichž partneři umístí na vybraném mostě svůj visací zámek věrnosti a klíč od něj na znamení nerozlučitelnosti hodí do řeky. O sedmém ročníku akce se více dozvíme z následujícího příspěvku.

Národní týden manželství má své kořeny ve Velké Británii, kde jej poprvé zorganizoval jistý Richard Kane už v roce 1997. Iniciativa zaujala Petra Činčalu z Liberce, který v Británii nějakou dobu pobýval a rozhodl se Národní týden manželství uspořádat i v České republice.

První ročník u nás proběhl skromně v roce 2007. Jak podotýká Jan Frolík z občanského sdružení Generace, letos se do Národního týdne manželství zapojí velké množství pořadatelů:

„Mezi pořadateli jsou jednotlivci, instituce i celá města, organizace, jako je ACET, prostě každý, kdo si myslí, že manželství je dobrá věc, tak k tomu přispívá. Po celé republice pořádají konkrétní akce na podporu manželství, a to mnohdy nejen během týdne manželství, ale třeba po celý rok. Důležité jsou akce, které přispívají k rozvoji dovedností, které jsou v manželství potřeba, a to jsou různé kurzy, které poskytují manželům nebo snoubencům dovednosti potřebné pro to, aby jejich manželství byla dobrá, jako je trpělivost, umění naslouchat, umění odpouštět, řešit konflikty atd.“

Úvodní tisková konference proběhne 11. února v budově Ministerstva práce a sociálních věcí, neboť záštitu nad týdnem převzala ministryně Ludmila Müllerová. Téma navazuje na předchozí léta, kdy si účastníci připomínali, že dobré manželství není samozřejmost.

Letos k tomu pořadatelé připojují heslo: Manželství je umění. I proto nabízí týden manželství i řadu kurzů, přednášek i tréninkových programů. A také knih, jak říká vedoucí pražského misijního střediska a knihkupectví Brána Daniela Pajasová:

„Vycházejí knihy od Advent Orionu Umění řešit konflikty a Tajemství sexuální intimity. Nám je tahle aktivita blízká, manželství je v dnešní době důležitá věc. Podporujeme ji tak, že máme velký výběr knih o manželství v našem sortimentu, a tím, že do výlohy děláme výzdobu.“

Vedle Brány se připojilo k Národnímu týdnu manželství i mnoho dalších knihkupectví a nakladatelství, rodinných a mateřských center, škol, církevních institucí a občanských sdružení. A jak jsou na tom vlastně podle Jana Frolíka česká manželství?

„Počet nově uzavíraných manželství je stále klesající a stále četnější je nemanželská forma soužití. A nejsmutnější je, že to nejvíc odnášejí děti. Je prokázáno seriózními výzkumy, že nesezdané páry mají mnohem větší pravděpodobnost rozpadu vztahu než manželské páry. A tím trpí děti. Děti manželských párů jsou lepší ve škole, jsou zdravější; rozvod rodičů před desátým rokem věku dítěte významně zvyšuje pravděpodobnost delikvence v dospívání a kriminality v dospělosti. Tak to jsou spíše smutné statistiky, ale já myslím, že ten boj nemůžeme vzdávat.“

Svatba

Všechny akce zařazené do Národního týdne manželství naleznou zájemci na webových stránkách www.tydenmanzelstvi.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio