Den modliteb za zabité misionáře

29. březen 2014

Agentura Fides na počátku každého roku vydává seznam pastoračních pracovníků, kteří byli v předchozím roce násilně připraveni o život. Jména těchto mučedníků si církev spolu s dostupnými informacemi o jejich životech každoročně připomíná 24. března během Dne modlitby a postu za zabité misionáře. Během minulého pondělí se proto z iniciativy Papežských misijních děl v České republice konala na různých místech modlitební setkání, křížové cesty a společné adorace. Především však byli mučedníci připomenuti při bohoslužbách.

Podle informací, které jsou k dispozici, bylo v průběhu roku 2013 po celém světě zavražděno 22 pastoračních pracovníků. Jedná se o 19 kněží, 1 řeholnici a 2 laiky. Nejvíc jich bylo zabito v Latinské Americe, ale také v Africe a Asii. Diecézní ředitel Papežských misijních děl pro Řeckokatolický exarchát v České republice Karel Soukal vysvětluje, jak k těmto zabitím došlo:

„Velice často to vůbec nemusí být motivováno křesťanstvím. Můžeme vidět mučednictví na různých místech nebo v různých prostředích, ale ne vždy to musí být zákonitě motivováno zabitím křesťana. Může to být drogová mafie, může to být nějaké loupežné přepadení, při kterém je svědkem např. kněz nebo misionář, protože v těch částech světa, o kterých mluvíme, to samozřejmě bývá docela častý jev.“

Počet zabitých křesťanů je však každoročně mnohem vyšší. Křesťané jsou obětí válek, politických pronásledování a náboženské nesnášenlivosti. Nejkrutější zemí, v níž je křesťanství zakázáno a už jen vlastnění Bible je trestáno vězněním v koncentračních táborech nebo rovnou smrtí, je Severní Korea. Také v ostatních komunistických zemích jsou křesťané pronásledováni a zabíjeni.

Od tzv. Arabského jara vzrostl navíc rapidně počet zabitých křesťanů v muslimských zemích. Karel Soukal k tomu dodává:

„Asi bychom se divili – tedy jaké mám zprávy – že křesťané a muslimové spolu dokáží žít v míru v mnoha částech světa, ale i z těchto částí, zvláště po té dramatické situaci ve všech těch zemích Arabského jara, tam vidíme mnoho mučedníků. V Egyptě, Sýrii a tak podobně.“

Přestože v pondělí byli při bohoslužbách vzpomenuti především katoličtí mučedníci, nemá podle Karla Soukala smysl dělit mučedníky podle příslušností k jednotlivým církvím.

„Můžeme říci, že to jsou mučedníci všech církví, kteří byli zabiti pro víru po vzoru prvního největšího misionáře Ježíše Krista, který přichází od Otce, od Boha, na tento svět a chce všechny přivést do toho pravého lidství a do toho pravého setkání s Bohem. Vydali svědectví Kristu – to je podstatné a to nás sjednocuje. Takže to starobylé vyjádření že ‘krev mučedníků je semeništěm nového křesťanství‘ je zcela aktuální pro dnešní dobu také.“

O pronásledovaných křesťanech je možno se dozvědět z časopisů, které v České republice vydává Křesťanská mezinárodní solidarita a Hlas mučedníků. Ten má i webové stránky, na kterých se objevují případy pronásledovaných křesťanů z celého světa: www.hlas-mucedniku.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio