Slezská diakonie umožňuje získat vzdělání v oblasti sociální práce a diakonie

21. červen 2014

Obecně prospěšnou společnost Interdiac zřídila Slezská diakonie v roce 2008 proto, aby umožnila 14 diakonickým organizacím z 12 zemí střední a východní Evropy navázat partnerství a kontakty. Zájemcům z těchto zemí také nabízí studium oborů v oblasti diakonie a křesťanské sociální činnosti. Ve spolupráci s Univerzitou aplikovaných věd ve finských Helsinkách a s Evangelickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze umožňuje získat v těchto oborech bakalářský titul. Mimo to pořádá setkání a workshopy pro účastníky z partnerských organizací.

Takový workshop se konal koncem května v Českém Těšíně a zúčastnilo se ho 22 lidí ze 13 zemí. Jeho téma bylo „Změň sebe samého“ s podtitulem „Nové možnosti pro zapomenuté lidi v zapomenutých místech“.

Účastníci si zde uvědomili, kdo je adresátem křesťanské sociální práce: jsou to mnohdy lidé na okraji, zapomenutí, zanedbaní, které často už společnost odepsala.

Interdiac však nepořádá pouze příležitostné akce. Je to především mezinárodní akademie se zaměřením na studenty ze střední a východní Evropy. Jaké jsou zde studijní programy, vysvětluje Veronika Raszková:

„Naše programy zahrnují různé studijní moduly. Ty moduly se pohybují od čistě teoretických až po ty více praktické. Takže čistě orientačně: teorie sociálního vyloučení, teorie a metody sociální práce, diakonie a teologie, etika a výzkum. A součástí našich vzdělávacích programů je i praxe.“

Slezská Diakonie - Den dětí ve středisku Lydie Český Těšín

Jinou aktivitou pořádanou nedávno společností Interdiac bylo Feasibility – tedy setkání pracovníků partnerských organizací z Ukrajiny, Ruska, Estonska a Česka, které se konalo v ukrajinském Dnětropetrovsku. Navzdory napětí v rusko-ukrajinských vztazích se jej vedle Ukrajinců zúčastnili i dva Rusové a jeden obyvatel Krymu. Vzájemná spolupráce a budování prospěšných kontaktů tvoří vedle vzdělání druhý pilíř činnosti společnosti Interdiac.

Tisková mluvčí Slezské diakonie Lenka Waschutová vysvětluje, proč takovou společnost zřídila právě Slezská diakonie, jejímž zřizovatelem je Slezská církve evangelická augsburského vyznání.

„Slezská diakonie přišla na to, že je spousta různých vzdělávacích institucí, které poskytují vzdělání v sociální oblasti, ale chybí tam ten aspekt křesťanství, který právě by měl být v Interdiacu, kde ho ti studenti, případně další budoucí absolventi, najdou.“

Na otázku, co bych měl dělat, pokud bych se chtěl do studijního programu společnosti Interdiac přihlásit, mi odpověděla Veronika Raszková následovně:

„Pakliže máte opravdu zájem a jste schopen hovořit a komunikovat v angličtině, tak se můžeme společně podívat na naše webové stránky www.interdiac.eu. A tady už se dozvíte ty nejnovější informace o aktuálním programu, který teď v Interdiacu rozbíháme. A je tady i e-mailová adresa, na kterou můžete napsat.“

Studijní program bakalářského studia na Interdiac byl akreditován Ministerstvem mládeže, školství a tělovýchovy a dvousemestrální studium přijde zájemce na 500 eur.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio