Anexe Krymu a pravoslaví

29. březen 2014

Ruská anexe Krymu jako odražená kulka zasáhla pozice nejrozšířenější ukrajinské konfese, totiž Ukrajinské pravoslavné církve Moskevské patriarchie, plně se podřizující Ruské pravoslavné církvi.

Jak soudí mnozí místní pozorovatelé, ve dnech, kdy se Rusko v očích většiny Ukrajinců ze země, ve skoro každém ohledu blízké, změnilo v agresora, proruská linie v Ukrajinské pravoslavné církvi Moskevského patriarchátu, která už delší dobu vyklízela pozice, v těchto dnech přechází do vyložené defenzívy. Dočasný hlava této promoskevské a doposud opravdu nejsolnější ukrajinské církve, metropolita Onufrij, prohlásil, že Rusko musí udělat vše pro to, aby zachovalo územní celistvost Ukrajiny.

„V opačném případě vznikne na těle naší dosavadní jednoty krvácející rána, jejíž léčení bude velmi nesnadné a která se v našich dalších vztazích projeví velmi bolestivě,“ řekl tento význačný ukrajinský duchovní.

Jeho podřízení však jdou ve svých výrocích ještě dál: Metropolita Čerkasský a Kaněvský mluví o Vladimiru Putinovi jako o „banditovi“. Hlavní ukrajinský armádní kaplan, metropolita Augustin, požehnal ukrajinským vojákům ve snahách ubránit svou vlast a k tomu poznamenal: „My přece neútočíme ani na Rostov na Donu, ani na Smolensk.“

Ukrajinské tanky v Simferopolu

Jen tři z devíti členů Synodu Ukrajinské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu zaujímají postoje vyloženě promoskevské – představený Kyjevo-Pečorského kláštera Pavel, hlava Oděské a Izmailské eparchie Agafangel a metropolita Doněcký a Mariupolský Ilarion.

Místní Ukrajinská pravoslavná církev Kyjevského patriarchátu má ve věcech jasno od samého počátku a v jejím nedávném prohlášení se praví:

Chlapec s ruskou vlajkou před sídlem krymského parlamentu v Simferopolu

„V očích Moskvy je závislost na ní vždy zákonem, kdežto svoboda je zločin.“

Existence hned tří pravoslavných církví na Ukrajině (je tu ještě jedna, autokefální) je v současné situaci těžko udržitelná a vývoj zřejmě povede k tomu, že se všechny tři tyto církve sjednotí – tím spíš, že věřící po tom už dávno volají.

autor: ldo
Spustit audio