Ars poetica: nevšední setkání s poezií

28. červenec 2012

Básně se obvykle čtou v literárních kavárnách nebo v divadlech. Dnes však začínají literárně-výtvarné dílny Ars poetica, které se konají uprostřed lesa. V Ježkově u Dvora Králové nad Labem se letos již podeváté sejdou lidé nejrůznějšího věku z celé republiky, aby se společně s organizátorem Františkem Burdou vydali na desetidenní „duchovní cestu básníkovu“.

Něčí sykot. Není náš.
„Někoho tu, matko, máš!“
Nějakou šelemnost
Nějakou běseň.

Toto čtyřverší od Karla Šiktance bude po celý jeden den provázet účastníky tábora Ars poetica. Ti budou deset dní uprostřed přírody naslouchat poezii. Jedna z letošních lektorek Barbora Chybová vysvětluje, proč zvolila právě tuto báseň:

„To slovo ,běseň‘ z Šiktancovy básně ze sbírky Vážná známost se stalo takovým mottem nebo průvodcem mého celoročního čtení, a asociuju si s ním jednak něco šelemného, strašidelného, ale zároveň i báseň nebo píseň. A zároveň mají tyhle Šiktancovy verše blízko k nějakému zaříkávání nebo magičnosti, což je pro něj myslím také dosti příznačné.“

Literárně-výtvarné dílny Ars poetica jsou založené především na zkušenosti čtení. Jednotliví lektoři – tedy opravdu čtenáři – mají za úkol co nejpravidelněji číst po celý rok dílo jednoho básníka, jak vysvětluje další z lektorů Jakub Žárský:

Fotograf, vedoucí katedry fotografie na FAMU v Praze Jaroslav Bárta byl hostem Ars poetiky 2011

„Ten systém funguje tak, že každý autor má své dva tzv. lektory, což jsou lidé, kteří toho autora čtou jeden celý rok, a jejich úkolem je zážitek z čtení zprostředkovat potom ostatním účastníkům během jednoho dne, který na toho autora mají.“

Dvojice čtenářů „svého“ básníka nepředstavuje jen prostřednictvím jeho veršů, ale také pomocí pohybové hry nebo výtvarné činnosti. A Jakub Žárský pokračuje:

„To byl to jiný způsob, jak s poezií vůbec se setkávat, protože do nynějšího roku jsem nebyl pravidelný čtenář poezie, tak jsem si uvědomil, jak text může opravdu různě promlouvat, když ho třeba člověk čte opakovaně v různých kontextech a mezitím třeba přečetl jiné texty od toho samého autora.“

Letos budou jednotlivé dny patřit Vilému Závadovi, již zmíněnému Karlu Šiktancovi, Karlu Brušákovi, Ivanu Wernischovi, Stanislavu Zedníčkovi, Andreji Stankovičovi a J. H. Krchovskému.

A Barbora Chybová dodává:

„Večer vždy přijíždí nějaký host, většinou osobnost české kultury, výtvarník, spisovatel, básník, a probíhá autorské čtení nebo diskuse, beseda s tímto člověkem.“

Literárně-výtvarné dílny Ars poetica

Letos tak na Ars poeticu zavítá třeba básnířka Sylva Fischerová, výtvarníci Miloš Šejn a Jan Meřička nebo držitel Ceny Jiřího Ortena Marek Šindelka.

Ars poetica se koná do 6. srpna. Pokud byste toto nevšední setkání s poezií chtěli také zažít, můžete se na něj ještě vydat. Podrobnosti najdete na webových stránkách arspoeticaweb.net.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio