Blíží se křesťanské Velikonoce i židovský svátek Pesach

12. duben 2014

Letos budou křesťané a židé slavit Pesach společně. Jde o iniciativu Společnosti křesťanů a židů, která přijala pozvání na sederovou večeři do reformní židovské komunity Bejt Simcha.

Soužití křesťanů a židů bylo v minulosti velmi komplikované. Kapitoly z dějin vztahů mezi křesťany a židy během posledních devatenácti století jsou bez nadsázky psané krví. O jejich překonání usiluje v Česku od roku 1990 Společnost křesťanů a židů, která pro vzájemné sbližování obou komunit využívá jak židovské, tak křesťanské svátky.

Při sederové večeři, která patří k Pesachu, musí být na stole symbolické pokrmy a také nápoje. Kromě hořkých bylin je to miska se slanou vodou, macesy, víno a dále mj. také charoset – směs strouhaných jablek, oříšků, mandlí, skořice, zázvoru a červeného vína.

Sederový talíř se symbolickými pokrmy

Při večeři se čte z Pesachové hagady a židé si připomínají vyjití z Egypta, tedy vysvobození z otroctví a počátek cesty do zaslíbené země.

Setkávání jako prostor pro navázání společných vztahů mezi křesťany a židy

Právě vzájemné setkávání židů a křesťanů je podle předsedkyně společnosti Ruth Weiniger jedním z důležitých momentů pro pokojné soužití:

„Vyhledáváme příležitosti pro setkávání při slavení náboženských svátků, jako je právě teď Pesach a Velikonoce, v prosinci jsme společně slavili advent a Chanuku. Také pořádáme a navštěvujeme kulturní akce, letos nás čekají dva festivaly, Tichý hlas pro Izrael a Sukat Shalom – Stánek míru.“

Pozvánka na akci Gipsy Chanuka pořádanou židovskou komunitou Bejt Simcha

Společnost křesťanů a Židů vznikla s cílem podporovat dialog mezi křesťany a židy, ale také zprostředkovat rozhovor mezi těmito dvěma náboženstvími a širokou veřejností. Reagovala tak jednak na vývoj po II. světové válce, kdy se křesťané postupně přihlašovali ke své spoluodpovědnosti za holocaust, ale také na vývoj v naší zemi po pádu komunismu, který zde umožnil takový dialog rozvíjet.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio