Zemřela Dana Němcová. Nezdolné ochránkyni lidské svobody a matce sedmi dětí bylo 89 let

11. duben 2023, aktualizováno

Dana Němcová vychovala spolu se svým manželem sedm dětí. Pro své četné protirežimní aktivity se stala trnem v oku státní bezpečnosti. Zatčení i věznění ji neminuly. Po roce 1989 se stala poslankyní federálního parlamentu, poté vedla správní radu Výboru dobré vůle Olgy Havlové a pracovala v Poradně pro uprchlíky.

11.Dana Němcová vystudovala psychologii na Filozofické fakultě UK. Jejím hlavním mottem při studiu psychologie bylo „Chci víc vědět, kdo je Bůh, ale chci taky vědět, kdo je člověk.“ Vystudovala dva obory, dětskou a klinickou psychologii, během studia se vdala a při promoci už čekala svou třetí dceru. Spolu s manželem vychovala 7 dětí.

Jiří Němec byl filosofem, psychologem a katolickým intelektuálem. Oba dva podporovali českou undergroundovou scénu a scházeli se s protirežimně orientovanými osobnostmi české vědy a kultury. Právě z tohoto prostředí vzešla Charta 77, na které se i manželé Němcovi podíleli.

Dana Němcová

Dana Němcová: „Ti lidé, kteří víc politicky uvažovali, zkonstruovali tu nosnou myšlenku Charty, na které jsme se potom všichni dohodli. Že jako občané cítíme odpovědnost za to, co se v této zemi děje a že její nezákonnosti budeme monitorovat a budeme o nich informovat veřejnost, ať už českou nebo světovou.“

Státní bezpečnost jednala okamžitě. Danu i Jiřího čekal vyhazov z práce, pochopitelně se nevyhnuli domovním prohlídkám a výslechům. Dana přesto projevila neskutečnou statečnost, když rok po Chartě neváhala stát u založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

V roce 1979 ji zatkli a ve vazbě byla 6 měsíců. V říjnu ji podmíněně odsoudili za podvracení republiky. Zatčena byla znovu na začátku tzv. Palachova týdne v roce 1989. Jako tehdejší mluvčí Charty 77 šla položit květiny k pomníku sv. Václava.

Dana Němcová. Bez Dany by byl disent méně laskavý

Proč se Dana Němcová dobrovolně vzdala klidu a odhodlaně bojovala za své životní postoje?

Dana Němcová: „Já jsem to opravdu dělala pro své děti, aby se nemusely za mě stydět, aby měly šanci žít v jiné době a aby věděly, že mají svou důstojnost a za něčím si musí stát.“

Po listopadu se nakrátko stala poslankyní federálního parlamentu, poté vedla správní radu Výboru dobré vůle Olgy Havlové. Je jednou ze zakladatelek Poradny pro uprchlíky Českého helsinského výboru.

Po roce 1990 se stala držitelkou řady ocenění. A 17. listopadu získá cenu Paměti národa z rukou své patronky herečky Magdaleny Sidonové.

Magdalena Sidonová: „Dana Němcová si samozřejmě cenu Paměti národa zaslouží nejen za svoji celoživotní starost o lidi, kteří se ocitají v nouzi nebo jsou nespravedlivě stíhání nebo jsou jim upírána práva na úplně normální, slušný, svobodný život. Ale taky si myslím, že by se pro nás měla stát příkladem, protože by nám také neměla být budoucnost lhostejná a každý osobně by za ni měl cítit zodpovědnost. A paní Dana Němcová má vlastnosti, které by měl mít pravý státník. Má vnitřní sílu, pokoru a ji živí starost o druhé lidi.“

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio