Daniel Raus: Korejská láska za časů cholery

31. srpen 2013

Jihokorejský tisk přinesl šokující zprávu o popravě severokorejské umělkyně, údajné milenky tamního vůdce Kim Čong-una. Záležitost je zastřena tajemstvím a článek se odvolává na nejmenovaný čínský zdroj. Zřejmě proto, že v Číně existuje relativně velká komunita uprchlíků ze Severní Koreje.

Kdyby měla Severní Korea bulvár, bylo by věru o čem psát. Bývalá milenka diktátora Kima byla popravena střelbou ze samopalu. Kromě ní dalších jedenáct členů slavného souboru písní a tanců, neboť bývalá milenka je známou zpěvačkou. Má na svém kontě hity s názvy „Stopy vojáků“ nebo „Jsme bojovníci naší strany“. V jednom klipu je v přádelně, kde láme rekordy, takže se kolem ní shromáždí celá úderka a obdivně na ni hledí.

Bývalá milenka diktátora se jmenuje Hjon. Má životní smůlu, protože se nelíbí jeho otci, rovněž Kimovi a rovněž diktátorovi. Kim starší přikáže rozchod. Ona je nešťastná, za manžela pojme jakéhosi důstojníka, má s ním dítě, ale tajně udržuje vztah s dávnou láskou. Kim se ožení s Ri, která je také členkou souboru písní a tanců. Ri a Hjon jsou kolegyně.

Zpěvačka Hjon Song-wol v klipu v přádelně, kde láme rekordy

Mezi zatčením a popravou uplynou jenom tři dny. Obvinění je kuriózní. U viníků se našla dvojice zapovězených věcí: pornografie a Bible. Takže není co řešit. K poslednímu veřejnému vystoupení jsou svoláni (tentokrát jako obecenstvo) zbylí členové souboru, stejně jako rodinní příslušníci odsouzených. Nastupuje popravčí četa, ozývá se štěkot samopalů.

Nikdo pořádně neví, co se stalo. Komu a čím se nešťastníci znelíbili? Kolik je v celém příběhu porna a kolik biblického obsahu svatých knih? Kapela je z moci úřední rozpuštěna, svědkové popravy odesláni do pracovních táborů. Kolují zvěsti, že je v tom určitě politika. Že se soubor písní a tanců přiklonil k nesprávné mocenské frakci. Že to má být výstraha ostatním.

Zpěvačka Hjon Song-wol v klipu v přádelně, kde láme rekordy

Zlé jazyky ale praví, že zápletka je prozaická. Že se diktátorova žena Ri nikdy nesmířila s úspěchem sokyně. Že už dávno protestovala proti prominentnímu postavení nenáviděné Hjon. Že to celé prostě nedokázala spolknout.

Kdyby měla Severní Korea bulvár, bylo by věru o čem psát. Ale že ho nemá, pokusil se tento tragický příběh na vlnách Radiožurnálu vylíčit Daniel Raus.

autor: Daniel Raus
Spustit audio