Dialog v dobré víře – to je naděje na usmíření ve Středoafrické republice

4. leden 2014

Bratrství je jediný prostředek k přemožení chudoby a k nastolení míru. Tvrdí to papež František v poselství ke Světovému dni míru. Ten se na Nový rok konal už po čtyřicáté sedmé. Římem a sedmi stovkami dalších měst prošly Pochody za mír. Senegal, Afganistán, Sýrie, Eritrea, Barma, Súdán – to jsou jen některé z mnoha neklidných zemí, které připomněly transparenty účastníků. Horkou půdu pod nohama mají také obyvatelé Středoafrické republiky.

Nepokoje ve Středoafrické republice trvají od převratu loni v březnu. Proti rebelům ze Seleka se sformovaly milice anti-balaka. A když jsme před měsícem v Křesťanském týdeníku hovořili o situaci Středoafrické republiky, začínaly francouzské jednotky s mandátem OSN s odzbrojováním. Podle Vojtěcha Bílého z misie v Bozoum ale jednotky město opustily dřív, než situaci dostaly pod kontrolu:

„V podstatě od odjezdu francouzských jednotek došlo ke třem vážným útokům na Bozoum, během nichž zemřelo nebo bylo zraněno mnoho lidí. Během dvou dnů jsme se ocitli tam, kde jsme byli předtím. Lidé z města utekli k nám na misii, teď tu máme znova okolo 3000 uprchlíků. Máme informace, že se v okolí seskupuje opravdu velké množství anti-balaka, což v případě dalšího útoku může mít tragické následky a to zejména pro muslimskou komunitu.“

Příslušníci milic anti-balaka mávají mačetami za utíkajícími muslimy. Gobongo v sousedství města Bangui ve Středoafrické republice, 27. prosince 2013.

Ve svém poselství ke Světovému dni míru píše papež o vztahu chudoby, sociální nerovnosti a míru. A tak se v té souvislosti Vojtěcha Bílého ptám, jestli je ekonomický rozvoj chudých zemí automaticky také cestou ke snížení rizika ozbrojených konfliktů?

„Je určitě zapotřebí vidět ekonomický rozvoj v souvislosti s celkovým rozvojem země právě po stránce vzdělávací nebo kulturní. V tomto ohledu jsem si docela jistý, že ekonomický růst funguje jako jakási prevence proti ozbrojeným konfliktům.“

Francouzští vojáci chrání náklaďák s muslimskými uprchlíky před nepřátelskými křesťany a ozbrojenci anti-balaky. Gobongo v sousedství města Bangui ve Středoafrické republice, 27. prosince 2013.

František ve svém poselství píše, že cestou proti válkám je bratrství. Může vůbec bratrství zavládnout po takovém konfliktu, jaký probíhá v SAR, a který vnesl napětí mezi dřív spolu dobře vycházející muslimskou a křesťanskou komunitu? A co musí nyní následovat, má-li se to povést?

„Dialog v dobré víře, kdy obě dvě strany jsou schopny přiznat vlastní pochybení. Pak teprve může dojít k usmíření. Je možná pro to bratrství mít připravenou půdu. Kvalita se prokáže právě ve vypjatých momentech, jaké jsou právě teď. Už teď je zřejmé, že tento konflikt velice poničil a ještě poničí vztahy mezi oběma komunitami. Já se obávám, že to bude trvat roky. Ale nebyl bych úplně pesimistický. Já věřím, že to ještě pořád možné je.“

Říká Vojtěch Bílý z karmelitánské misie ve středoafrickém Bozoum.

autor: Markéta Šindelářová
Spustit audio