Film Poslední vrchol mění lidské životy

11. leden 2014

Může zhlédnutí dokumentárního filmu proměnit něčí život? V případě snímku Poslední vrchol Juana Manuela Cotela se to stává. Jedná se o celovečerní dokument mapující život a působení španělského katolického kněze Pabla Domíngueze Prieta, který tragicky zahynul ve svých 42 letech při sestupu z hory Moncayo. Českou premiéru měl film se ve středu 8. ledna v pražském kině Atlas.

Ve Španělsku šly nejprve do distribuce pouhé 4 kopie filmu. Nakonec se film promítal ve 125 kinech po 6 měsíců. Česká republika je od premiéry v roce 2010 už 17. státem, ve kterém je film nasazen do distribuce. Režisér se o jeho propagaci moc nestará – žádosti o promítání většinou vzejdou od samotných diváků. Čím vůbec Pablo Prieto režiséra zaujal, že o něm natočil film?

„Když jsem ho poprvé potkal, naše setkání trvalo pouze jednu minutu. A on mi řekl: ‚Kdybys cokoli potřeboval, dej mi vědět.‘ Oslovila mě jeho radost, jeho štěstí, jeho schopnost dávat se všem ostatním. Když jsem ho potom poznával více, pochopil jsem, že to nejdůležitější je jeho láska k Bohu. Nemůžeme pochopit Pabla bez tohoto vztahu k Bohu.“

Kněz Pablo Domínguez Prieto při hrátkách s dítětem

Jaký je Poslední vrchol? Nezvyklý už tím, že hlavní postavou je katolický kněz, o němž slyšíme ve filmu jen to dobré. Pablo Prieto podle všeho jako kněz poznamenal životy mnoha lidí, kteří díky němu nacházeli motivaci a sílu k životu.

„Jeho život stojí za to poznat – přinese mnoho dobra,“ říká ve filmu jeden z Pablových přátel. A že film diváky proměňuje, potvrzuje sám režisér:

Kněz Pablo Domínguez Prieto potěšil matku dítěte, které krátce po narození zemřelo

„Je velice zajímavé, že když odchází diváci z tohoto filmu, nemluví spolu o tom filmu, ale o svém vlastním životě. Na webovou stránku nám napsal jeden z diváků, že po té, co vyšel z kina a viděl tento snímek, šel za svým otcem a po šestnácti letech ho poprvé objal. Potkal jsem se s biskupem, který nejen že nechtěl vidět náš snímek, ale dokonce říkal, že je špatné na něj chodit, a po té, co ho viděl, tak mě držel 45 minut za ruku a plakal. A první, co po těch 45 minutách řekl, bylo: ‚Musím znovu konvertovat.‘ Tři ženy chtěly jít na potrat a teď mají zdravé a živé děti.“

„První objev je objevit Boha – Boží nesmírnost,“ říká ve filmu na záznamu jedné ze svých přednášek Pablo Prieto. Může však setkání s Bohem zprostředkovat dokumentární film?

Kněz Pablo Domínguez Prieto v horách sloužil eucharistii

„Žádný film, žádná kniha, žádné peníze nejsou schopny změnit lidský život. Jsou to jen různé způsoby komunikace mezi Bohem a divákem. Film nemůže namířit divákovo srdce k Bohu, to může jenom sám Bůh. Ten se může dotknout srdce diváka a divák musí zcela svobodně odpovědět. Ale pokud je někdo žíznivý a vy před něj postavíte sklenici vody, nemusíte vynaložit příliš velké úsilí k tomu, aby ji vypil. A současný svět žízní po lásce, po skutečné lásce – a to znamená po Bohu. Pablův život skrz tento film je vlastně vodou pro toho, kdo žízní.“

Říká Juan Manuel Cotelo. Zda bude takto jeho snímek působit i na české diváky, se ukáže v těch městech, ve kterých měli odvahu film do kin objednat. Další informace najdete na stránkách poslednivrchol.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio