Jak se bude věřit v Česku v roce 2023?

9. listopad 2013

Na jedné straně malý počet věřících, kteří se hlásí k tradičním křesťanským církvím, na druhé straně spousta lidí, kteří říkají, že nad námi něco je a že život má smysl. Ovšem v Česku najdeme i skupinu ateistů, kteří naopak proklamují, že Bůh není a život smysl nemá.

Právě ateisté vzbuzují pozornost biologa a teologa Marka Orko Váchy:

„Ateismus má mnoho tváří a podob. Mě zajímají humanističtí ateisté ve Velké Británii. Jejich vůdčí postavou je známý biolog Richard Dawkins, o kterém se říká, že je to jeden z nejzbožnějších ateistů.“

Pokud chceme odhadnout, jak bude vypadat víra a duchovní život lidí v české kotlině, musíme hledat zárodky trendů už v současné situaci. Teolog Vácha k tomu říká:

„Mám velmi silné podezření, že teologická potřeba v lidech tady je, a pokud ji nenaplní velké náboženské systémy, jako je v Evropě křesťanství, judaismus a teď už i islám, tak biblicky řečeno kamení bude volat a tuto potřebu naplní nejrozmanitější a nejpodivuhodnější spirituality od buddhismu diamantové cesty po čaje z durmanu a new age a kurz komunikace s anděly a věštění a podobně.“

Podle teologa Marka Váchy se od nich křesťanství a judaismus liší tím, že zdůrazňují svobodu člověka a jeho zodpovědnost za život. Velké náboženské systémy tedy vlastně říkají, že budoucnost neexistuje, protože ji teprve tvoříme.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio