Jeruzalém oplakává oběti teroristického útoku v synagoze

22. listopad 2014

Incident z úterního rána se pravděpodobně nadlouho zapíše do paměti obyvatel Jeruzaléma ale i celého Izraele. Dva mladí Palestinci během ranních modliteb vstoupili do jedné z jeruzalémských synagog a pomocí pistolí a sekáčků zde usmrtili pět lidí.

Útok na synagogu byl dobře naplánovaný, budeme-li jej posuzovat z hlediska účinků. Nebyl tak dobře promyšlený, pokud si uvědomíme, kde a jak byl útok spáchán.

Dva mladíci z východní, arabské části Jeruzaléma zaútočili na neozbrojené lidi při modlitbách v synagoze, a ještě k tomu v modlitebně ultraortodoxních věřících, kteří se o politiku nezajímají, neslouží v armádě a sami mají k izraelským státním institucím rezervovaný vztah. Atentát se navíc odehrál hluboko za hranicí, bezpečně na izraelském území, nelze jej tedy interpretovat jako boj o sporné území.

Podle zatím posledních údajů byli útočníky dva muži z východního, arabského Jeruzaléma

Incident si však nelze odmyslet od atmosféry, v níž se odehrál. Během krátké doby se odehrálo několik útoků mladých Palestinců, kteří nepatřili k žádné velké teroristické organizaci a spíše se rozhodli útočit ve vlastní režii. Prvním takovým útokem byl případ, kdy mladý muž najel automobilem do skupiny lidí čekajících na tramvajové zastávce.

Ještě mnohem větším zdrojem napětí byl spor, který se odehrává kolem situace na Chrámové hoře, tedy oblasti ve Starém Jeruzalémě, který za své posvátné místo považují muslimové i židé. Modlit se tu však smějí jen muslimové. Izraelský aktivista, který se snažil získat povolení pro modlitby židovských věřících, se stal také terčem atentátu.

Útok na synagogu v Jeruzalémě - ilustrační mapka oblasti

Ačkoli izraelská vláda opakovaně zdůraznila, že status quo nehodlá měnit, někteří palestinští politici vyvolávali dojem, že izraelské úřady se snaží posvátný okrsek muslimům zabrat a zničit tamní mešity.

Také pozdější odsudky úterního atentátu ze strany umírněnějších palestinských politiků byly vždy doplňovány zmínkou o údajných izraelských provokacích, které k teroristickému útoku vedly.

Během atentátu v synagoze zemřeli čtyři muži z řad věřících. Později zemřel ještě pátý člověk, izraelský policista, který byl při přestřelce zasažen do hlavy. Jeho jméno bylo Zidan Saíf a pocházel z řad Drúzů, etnicko-náboženské skupiny, která hovoří arabsky, ale cítí se být loajální k Izraeli.

Oběť úterního útoku v jeruzalémské synagoze

Ze Saífova pohřbu, na nějž dorazilo velké množství ultraortodoxních židovských věřících, kteří přijeli zemřelému policistovi vyjádřit svůj vděk, se nakonec stala demonstrace ochoty vůle po soužití různých skupin.

Spustit audio