Kolik má František raket?

16. srpen 2014

Kolik má papež divizí? Tato slavná věta se připisuje sovětskému diktátoru Stalinovi, který sice absolvoval teologický seminář, ale jinak věřil v sílu kaťuší a děl.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se možná ptá, kolik má papež raket a jestli už se dopracoval k jadernému pokusu. To je totiž pýcha jeho režimu. Snad i proto vystřelil několik raket před příletem papeže a pár jich přidal po přistání.

Je to dokonalá ilustrace rozdílů mezi totalitním severem a svobodným jihem Korejského poloostrova. V současném světě je to s nadsázkou unikátní laboratoř sociálních a politických systémů. Tentýž národ, stejná mentalita a společné dějiny – až do příchodu komunismu v jeho nejtvrdší podobě, reprezentované dědečkem současného diktátora Kim Ir-senem.

Výsledkem je neuvěřitelná chudoba na severu a prosperita na jihu. Pokud měla Evropa za studené války podobnou laboratoř ve východním a západním Německu, pak situace v té korejské je daleko vyhrocenější. Rozdíl mezi oběma Německy se v časech sjednocení odhadoval na jedna ku pěti. Rozdíly v korejském vydání jsou minimálně jedna ku sedmnácti.

Papež František mj. nevyloučil, že v případě zhoršení zdravotního stavu odstoupí jako předchůdce Benedikt

Zdaleka nejde ale jen o materiální prosperitu, což ostatně papež František zdůrazňuje, kudy chodí. Jde o svobodu, která dává životu pointu. A ta musí být v konečném důsledku ekonomická, politická a náboženská.

Když se podíváme na Jižní Koreu, zjistíme, že díky náboženské svobodě tam vznikla mimořádně pestrá, pluralitní společnost. Konfuciánská mentalita se promítla do tamního buddhismu a křesťanství, momentálně dvou hlavních náboženství. Korejští křesťané tvoří několik směrů, největší jsou protestanté, kteří rostli především po Korejské válce díky západním misiím. Oni sami jsou ale nyní nejaktivnější misionáři v celé Asii.

Sousední Severní Korea je naopak zemí, jež nekompromisně potlačuje jakoukoliv svobodu. Tamní ideologie se stala fakticky státním náboženstvím, které musí každý vyznávat. O hladomorech a utrpení obyvatel se toho moc neví, zprávy pocházejí většinou od uprchlíků a jsou mimořádně drastické.

Takže. Na otázku, kolik má papež raket, je stejná odpověď, jako za Stalina. Celkový počet: nula. Což je dobrá zpráva – i pro Severní Koreu.

autor: Daniel Raus
Spustit audio