Křesťané prchají z Iráku

26. červenec 2014

Křesťané v Iráku jsou v posledních deseti letech terčem bezprecedentního pronásledování a jejich počet prudce klesá. Teď čelí novému nebezpečí na území, které dobyli povstalci Islámského státu. V nebezpečí jsou ale i muslimové, kteří se chtějí křesťanů zastat. Internetové stránky chaldejské církve v Iráku zveřejnily zprávu o vraždě muslimského profesora Mahmouda Al Asaliho, který prohlásil, že donucovací metody džihádistů odporují učení islámu.

Křesťané žijí na území dnešního Iráku skoro 2000 let, a patří tak k nejstarším na Blízkém východě. Za Saddáma Husajna jich v zemi bylo půldruhého milionu, ale po jeho pádu se stali terčem útoků teroristů a přes milion jich uprchlo. Teď odcházejí i ti, kteří ještě zůstávali.

Sever Iráku nedávno obsadili sunnitští povstalci Islámského státu a vyhlásili chalífát. V městě Mosul dali křesťanům ultimátum – jestli nekonvertují k islámu nebo nezačnou platit daň z hlavy, takzvanou džizju, v hodnotě 250 dolarů měsíčně, budou zabiti.

Bojovníci Islámského státu

Všichni zvolili útěk, zvláště když islamisté začali jejich domy označovat rudou barvou. Jde o nejmasovější exodus křesťanů v regionu od masakrů v Arménii a vyhnání z Turecka po první světové válce. Povstalci je nechali odejít, ale všechno jim vzali, včetně mobilních telefonů.

Mosul je tradiční křesťanské město, v němž se nachází hrobka biblického Jonáše. Tu už islamisté poškodili a zřejmě ji zcela zničí stejně jako řadu jiných památek, včetně šíitských, neboť sunnité považují kostely, svatyně, hrobky i sochy za „neislámské“. Tento týden obsadili irácký klášter Mar Behnam ze 4. století a vyhnali všechny mnichy.

Z Mosulu kvůli násílí uprchli křesťané

Stejné ultimátum jako v Mosulu dali v únoru křesťanům v syrském městě Raqqá; ti se však podvolili a slíbili vyplácet džizju v hodnotě 14 gramů ryzího zlata měsíčně. Daň z hlavy za ochranu nemuslimů vychází z Koránu a byla muslimskými dobyvateli ukládána už od dob proroka Muhammada. Zrušila ji až Osmanská říše v polovině 19. století.

Z Mosulu spolu s křesťany prchají i desetitisíce Jezídů a šíitů z menšin Šabaků a Turkmenů, které sunnité považují za „odpadlíky“. Zatýkají je a vraždí, demolují jejich vesnice a zabavují majetek. V sousední Kurdské autonomní oblasti je už na dva miliony iráckých uprchlíků.

Z Mosulu kvůli násílí uprchli křesťané

Iráčtí křesťanští představitelé upozornili, že v Mosulu poprvé v dějinách Iráku nežije jediný křesťan. Prosí svět o pomoc a varují, že brzy nezbudou žádní křesťané v celém Iráku. Zatím je však nikdo nevyslyšel.

autor: gzb
Spustit audio