Lukašenkův režim drží ve vazbě katolického kněze

24. srpen 2013

Běloruská občanská iniciativa Za osvobození kněze Lazara spojuje katolíky z různých míst Běloruska. Ti se v pondělí obrátili na oficiální i neoficiální politickou scénu země. Žádají zvýšenou pozornost k případu katolického kněze Vladislava Lazara. Ten je od jara letošního roku ve vazební věznici KGB a o jeho osudech není nic známo.

Pár slov k dalšímu obsahu zmíněného provolání: 20 běloruských stran, a to jak parlamentních, tak opozičních a bez šance se do sněmovny dostat, je žádáno, aby se obrátily na Generální prokuraturu a KGB Běloruska s několika dotazy – na jakém základě byl tento katolický duchovní zatčen, z čeho je viněn, co mu zatím bylo prokázáno a zda je možné, aby byl na kauci propuštěn. Samozřejmě s tím že by mohl být držen v domácím vězení a že by podepsal příslib, že během vyšetřování Bělorusko neopustí.

Roušku tajemství nad tímto podivným případem už před měsícem poodhalil sám běloruský prezident Lukašenko: „Nedávno jsme zadrželi zrádce z našich tajných služeb, který byl prostřednictvím katolické církve spojen s cizími státy. Nejenže těmto zemím poskytoval citlivé informace, ale poškodil tím naše lidi v zahraničí. Tomu já říkám zrada.“

Krátce na to přišlo i oficiální sdělení, že v této souvislosti byl už 31. května zatčen právě duchovní Vladislav Lazar. Žádné konkrétní indicie ale oznámeny nebyly.

Římskokatolická církev je po pravoslaví druhou největší náboženskou organizací v Bělorusku. Podíl římských katolíků na celkové běloruské populaci se obvykle udává v rozmezí 8-20 %. Žijí hlavně na západě země, v oblastech, které patřívaly k Polsku. Katolická církev zažívá ve srovnání s krutým pronásledováním za Sovětského svazu poměrně svobodné časy. Její vztahy s vládou diktátora Lukašenka jsou však napjaté a církev, její představitelé i aktivní věřící čelí řadě perzekucí.

Režimu se nelíbí vysoký podíl zahraničních kněží (zejména z Polska) a úřady jim různými způsoby komplikují život – zejména při vstupu do země a povinném každoročním prodlužování víz. Běloruské pravoslaví je naopak protežováno a těší se podobnému postavení jako pravoslavná církev v Rusku.

autor: ldo
Spustit audio