Misijní a etnografické muzeum v polské Polanici

3. listopad 2012

Romantiku exotických dálek, které poznávali při svých misiích polští příslušnicí Kongregace Nejsvětějších Srdcí Ježíše a Marie, představují už řadu let ve svém vlastním misijním a etnografickém muzeu. To najdeme jen kousek od českých hranic na území Kladska v lázeňském městečku Polanica-Zdrój.

Havajské rytmy hrají v místnosti plné hadích kůží, amuletů, nádob domorodců a fotek z dálek. Tak to vypadá zhruba třicet kilometrů od Náchoda na polské straně Orlických hor, kde leží lázeňské městečko Polanica-Zdrój. Tam sídlí Misijní muzeum. To zřídila ve svém klášteře Christus Rex Kongregace Nejsvětějších Srdcí Ježíše a Marie.

Klášter původně patřil německé provincii Kongregace. Po válce ale museli němečtí duchovní území opustit. V klášteře se tak začaly rodit základy polské provincie. Příslušnici Kongregace se vydávali do světa na misie, především do Latinské Ameriky a Afriky.

Misijní a etnografické muzeum v polských lázních Polanica-Zdrój

"Stavěli tam školy, nemocnice a farnosti. Dnes už tam působí jejich místní duchovní."

Popisuje otec Ireneusz, který je v muzeu průvodcem. Sám byl dříve farářem na jedné ze tří farností v Polanici.

"Mě to do světa nelákalo. Na to musí mít člověk chuť a zdraví."

Klášter Christus Rex slouží k odpočinku duchovních, kteří se vydávají na cesty do světa. Do zahraničí jezdili už za minulého režimu. Podle otce Ireneusze nebylo v Polsku tak složité vycestovat jako v Československu. Sice to trvalo, než se podařilo vyřídit žádosti o víza a o vydání pasu, ale cestovat se dalo. Navíc dříve nebyla v řadě zemí tak přísná omezení na vývoz například kůží zvířat a podobně, takže nebyl problém sem různé exponáty dopravit.

Misijní a etnografické muzeum v polských lázních Polanica-Zdrój

Pro návštěvníky Misijního muzea je připraven i film o Kongregaci Nejsvětějších Srdcí Ježíše a Marie. Tam je zmínka o Otci malomocných. Tím byl Svatý Damian de Veuster, řeholník Kongregace. Působil jako misionář na Havaji, odkud je hudba, kterou v muzeu pouští.

autor: mkk
Spustit audio