Misijní neděle zítra připomene křesťany v chudých zemích

19. říjen 2013

Už 87 let je třetí říjnová neděle v katolické církvi věnovaná misiím. Na celém světě se během ní vybírají prostředky na misijní práci a ve všech farnostech se lidé modlí za potřeby chudých lidí. Při loňské misijní neděli se v českých chrámech vybralo 19 miliónů korun. Bylo to o šest miliónů víc než v roce 2011. Jak jsou tyto prostředky investovány? Na to se ptáme národního ředitele Papežských misijních děl v České republice Jiřího Šlégra.

Česká pobočka Papežských misijních děl se věnuje potřebným v několika zemích. Loni putovaly peníze vybrané při misijní neděli do Ugandy, Bangladéše, Zambie a Srí Lanky. Jak tam byly investovány? Informuje Jiří Šlégr:

„Prostřednictvím těchto peněz je zajištěn základní nutný chod diecézí v těch misijních zemích, potom činnost katechistů, to jsou pravé ruky misionářů, opravy a stavby jedenácti kostelů, dvaceti far a klášterů. Dále se z těchto financí podporují katechetické a formační kurzy a např. na Srí Lance audiovizuální vybavení pro diecézní komunitní centrum.“

Letos přibudou další země, ve kterých chtějí čeští dárci pomáhat: Guayana a Surinam v Latinské Americe, Keňa v Africe a Papua Nová Guinea v Oceánii. To však nejsou jediné projekty, které pracovníci a stovky dobrovolníků v rámci Papežských misijních děl zajišťují. Vedle misijní neděle je zde ještě Papežské misijní dílo dětí, díky němuž se české děti učí pomáhat dětem v chudých zemích světa. V České republice působí na 190 tzv. misijních klubek, ve kterých se angažuje přes 2500 dětí. Více Jiří Šlégr:

„Z České republiky letos pomáháme pro 67,5 tisíce dětí a ta pomoc zajišťuje péči o sirotky, katechetické programy, lékařskou péči, pomoc dětem, které mají nemoc AIDS, a všechno, na co si vzpomenete, čím chudé děti mohou trpět a co zažívat za problémy, tak tam se snažíme pomáhat.“

Plakát k Misijní neděli 2013

Záznam ze Slavnosti Všech svatých v Zambii připomíná, že tato africká země je příjemcem další pomoci českých křesťanů, a to v rámci Papežského misijního díla sv. Petra apoštola.

„Z naší republiky pomáháme budoucím bohoslovcům, čili budoucím kněžím, do čtyř seminářů, kde postihneme asi tak 300 bohoslovců z těch našich prostředků. Jeden bohoslovec stojí 15000 korun. A pomáháme do Zambie, tam jsou dva semináře, do jednoho semináře v Ugandě a do jednoho v Keni.“

Vedle pomoci materiální je pro křesťany v chudých zemích světa důležité i vědomí, že na ně v bohatých zemích někdo myslí, modlí se za ně a chce jim pomoci. Papežská misijní díla proto vydávají i mnoho filmů, brožur a dalších materiálů, ze kterých se lze leccos dozvědět právě o zemích, do kterých pomoc putuje. Více informací je možno získat na webových stránkách www.missio.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio