Multisport Action – akce pro mladé, kteří pečují o své tělo i ducha

31. březen 2012

Atleti v akci jsou lidé, kteří mají rádi sport a současně jsou to aktivní křesťané. Součástí jejich akcí jsou tréninky, hry a sportování všeho druhu, ale také duchovní úvahy, společné modlitby a chvály zpívané Hospodinu. Včera se příznivci tohoto sdružení sjeli do Poděbrad, kde v modlitebně Církve bratrské probíhá Multisport Action – něco mezi sportovním víkendem a konferencí.

Dobrá atmosféra vládne na všech akcích, které Atleti v akci pořádají, ať už jsou to outdoorové víkendy, horolezecké výpravy, orientační běhy nebo velký prázdninový multisportovní camp. Účastníky těchto akcí jsou různí mladí lidé, trenéry jsou buď bývalí aktivní vrcholoví sportovci nebo nadšení amatéři. Všem je však společná křesťanská víra.

Do Poděbrad se účastníci konference sjeli už v pátek a jejich cílem je přemýšlet nad smyslem a náplní činnosti křesťanských sportovců. Vedle aktivního sportování jsou proto připraveny i různé semináře, jak to přibližuje předseda sdružení Atleti v akci František Duda:

Atleti v akci a jejich nová trička

„Budou na téma vztahu sportu a víry. Ota Kaňok, který několik let hrál českou basebalovou extraligu, bude mluvit o tom, jak konkrétně bojovat s tím, že sportovec má přirozeně tendenci zaměřovat se hodně sám na sebe, jak sám dobře potrénovat, jak se zařídit tak, abych si dobře odpočinul před tím, a jak se to bije s tím, že Ježíš Kristus nás vyzývá k tomu, abychom tady na zemi žili pro druhé.“

Pořadatelem poděbradské konference jsou vedle Atletů v akci také Athletes in Action. Jaký je mezi oběma organizacemi rozdíl?

Lezení na Kreutzbergu

„Athletes in Action se zaměřují hlavně na vrcholové sportovce, pracují s národními týmy. V jejich řadách jsou sportovci, kteří tady hrají extraligu v basketu a podobně. Atleti v akci spíše dělají sport pro všechny, řekněme, a taky zážitkové akce v přírodě. U Athletes in Action převládají ty americké sporty, řekněme, takže basketbal, americký fotbal...“

Právě z organizace Athletes in Action přijelo do Poděbrad několik trenérů a hráčů. Celý víkend se tak střídají miniturnaje ve volejbalu, futsalu, frisbee a americkém fotbalu, se semináři a večerním duchovním programem s modlitbami a písněmi.

Lezecký víkend Pernštejn

Co je cílem poděbradského setkání? Přibližuje opět František Duda.

„Cílem je jednak propojit mladé lidi, kteří mají nějaký vztah ke sportu, a zároveň se i povzbudit k tomu být svědky o Ježíši Kristu v tom konkrétním sportovním oddíle nebo klubu, za který běhám, sportuji, i potkat možná lidi, kteří mají podobné životní nastavení a vidět i inspiraci, co dělají jinde.“

Atleti v akci na řece

Vrcholem sezóny Atletů v akci je letní Multisport camp, který letos proběhne od 23. do 29. července v Havlíčkově Brodě. Jedná se už o jedenáctý ročník a informace o něm jsou pro zájemce k nalezení na webových stránkách www.atletivakci.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio