Na oslavy pražského arcibiskupstí přijel i kardinál Schönborn

12. květen 2012

Oslavy obnovení pražského arcibiskupství vyvrcholí už za hodinu slavnostní mší svatou. Mimořádným hostem a předsedajícím bude papežský legát, vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn. A teď už přímo do katedrály zdravíme kolegyni Teresii Bečkovou.

Teresie, jak bude dnešní slavnost probíhat?

Já jsem teď v budově arcibiskupství, kde přípravy na slavnost vrcholí, přijíždějí sem významní hosté - biskupové z okolních evropských zemí, ale také z Indie, Ugandy, Běloruska a Zambie. Právě odsud se za hodinu vydá liturgický průvod směrem do katedrály.

Slavnostní mše svatá začne v 11 hodin a je vrcholem oslav 450 letého výročí obnovení pražského arcibiskupského stolce po husitských válkách. Stalo se tak Zlatou bulou Ferdinanda I., která byla vydaná 26.září v roce 1562.

Arcibiskupství pražské oslavilo 450 let od svého obnovení

Volba oslav obnovy arcibiskupství padla na den 12. května, kdy jsme si v roce 1929, si připomínali milénium umučení sv. Václava a při této příležitosti byla vysvěcena dostavěná katedrála.

Papež Benedikt XVI. uznal význam dnešního svátku a poslal do Prahy svého legáta, vídeňského arcibiskupa kardinála Christopha Schönborna, ten bude také mši předsedat a přečte pozdrav papeže k této události.

U kardinála Schönborna bych se chtěla zastavit, proč vybral papež právě jeho? Jaký má vztah k naší zemi?

Najdeme zde hned několik důvodů, které ho spojují s naší zemí. Kardinál Schönborn má české kořeny, narodil se na zámku Skalka u Vlastislavi a jeden z jeho předků v čele pražského arcibiskupství stál.

Kardinál F. Schönborn

František kardinál Schönborn byl na vojtěšském stolci v letech 1885 – 1899. A pak je tady ještě jedna spojitost s Vídní. Právě po obnovení úřadu po husitských válkách se stal pražským arcibiskupem vídeňský biskup a český rodák Antonín Brus z Mohelnice.

Kardinál Schönborn je stejně jako kardinál Duka člen dominikánského řádu. V době komunismu k nám jezdil přednášet tajným řeholníkům.

V odpoledních hodinách se Kardinál Schönborn společně s Dominikem Dukou setká na zámku v Lánech s prezidentem republiky Václavem Klausem.

Christoph kardinál Schönborn . Autor fotografie: Th1979

Kromě tohoto vzácného hosta, čím ještě bude dnešní mše výjimečná?

Jak už říkala před chvílí kolegyně Hůlková, součástí oslav byla včera v Černínském paláci konference o práci Arcidiecézní charity Praha ve světě. Při bohoslužbě budou proto přinášeny dary z vybraných zemí, kde Charita působí. První bude symbol Běloruska - pecen chleba, následovat bude sárí – typický oděv používaný indickými ženami. A pak tři africké země: Kongo symbolizuje bubínek, Ugandu panenka z banánového listí a Zambii dřevořezba.

Během mše svaté bude také požehnána nová vlajka Arcibiskupství pražského. A v závěru mše se rozezní všech sedm zvonů pražské katedrály. Zvonová soustava byla nedávno doplněna o tři nové zvony, jmenují se Dominik, Ježíš a Marie.

Arcibiskupství pražské oslavilo 450 let od svého obnovení

Teresie, můžeš říci přesně, kdy Pražané zvony uslyší?

Přesný čas se určit nedá, zvony by měly znít během závěrečného liturgického průvodu z katedrály zpět do arcibiskupského paláce, bude to někdy mezi polednem a jednou hodinou.

Nové zvony pro katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha
autoři: Teresie Bečková , dkf
Spustit audio