Nakupujte a pomáhejte! Divoké husy pořádají bleší trh

15. červen 2013

Pomalu se blíží čas prázdnin a dovolených. Chcete, ještě než na ně odjedete, někomu pomoci? Způsobů se nabízí mnoho a jedním z nich je třeba nákup na bleším trhu, jehož výtěžek podpoří hned dvě neziskové organizace – Divoké husy a Portus Praha.

Nadace Divoké husy jako jediná u nás podporuje projekty různých neziskovek tak, že rozděluje finanční prostředky formou zdvojování výnosů benefičních akcí, vysvětluje ředitelka nadace Marcela Nevšímalová:

„Motivujeme nestátní neziskové organizace, které pomáhají zdravotně či sociálně znevýhodněným lidem. My je motivujeme k tomu, aby byly aktivní a aby nečekaly, že peníze dostanou jen tak na základě žádosti.“

Za 16 let svého působení v České republice nadace podpořila přes patnáct set projektů.

„Hezkým projektem, který proběhl v nedávné době, bylo zdvojnásobení vstupného na jednu benefiční akci, kterou pořádalo sdružení, které pomáhá handicapovaným dětem, a to prostřednictvím hippoterapie. Akce se jmenovala Kůň na parníku. Proběhla tady v Praze. Na parníku, který jezdil na Vltavě, probíhal i koncert. Výtěžek z té akce jsme znásobili a peníze potom putovali na zakoupení koně, který slouží pro hippoterapii.“

Finanční prostředky, kterými podporuje podobné projekty, získává nadace Divoké husy od tuzemských i zahraničních sponzorů a dárců. Na svůj provoz si ale musí vydělat sama a tak pořádá benefiční akce. Jedna taková proběhne už ve čtvrtek v Praze na náměstí Míru. Bleší trh s názvem Husí kusy tu pořádá spolu s občanským sdružením Portus Praha.

Pozvánka na bleší trh Husí kusy

„Ty peníze si sami vyděláváme, abychom motivovali ty ostatní, že je to vlastně normální. Takže bleší trh bude na náměstí míru 20. června od 10. do 18. hodin. Výtěžek z tohoto blešáku je vyloženě na podporu chodu nadace Divoké husy. A jako partnera jsme si ještě vybrali občanské sdružení Portus, které pracuje s mentálně handicapovanými lidmi, kteří nám pomáhají, a o zisk se společně rozdělíme.“

Pokud si na bleší trh Divokých hus zajdete ve čtvrtek něco koupit, čekají vás kromě stánků s nejrůznějším zbožím z druhé ruky také hudební vystoupení. A pokud máte doma třeba zbytečné nádobí, knížky, suvenýry nebo dokonce vlastní výtvory, můžete je Divokým husám ještě v úterý a ve středu do prodeje darovat.

„Budeme velice rádi za každý hezký kousek. A jenom prosím, aby nám nenosili zimní věci, protože kožichy teď skutečně nepůjdou. Teď už se lidi vyletnili. A veškeré informace najdou na našich webových stránkách www.divokehusy.cz.

Dodává ředitelka nadace Divoké husy Marcela Nevšímalová.

autor: Markéta Šindelářová
Spustit audio