Odstoupení pravoslavného metropolity českých zemí a Slovenska sleduje i Rusko

20. duben 2013

Velký rozruch na české a slovenské pravoslavné scéně způsobilo nedávné odstoupení pravoslavného arcibiskupa pražského a metropolity českých zemí a Slovenska Kryštofa. Otřesy na české a slovenské pravoslavné scéně se zabýval i moskevský patriarchát Ruské pravoslavné církve, který o minulém víkendu dostal oficiální zprávu o tom, co se dělo na posvátném synodu pravoslavné církve 12. dubna v Olomouci.

Metropolita Kryštof byl obviněn, že porušil mnišský slib a udržoval milostné vztahy s 6-7 ženami, s nimiž údajně mohl mít až 10 nemanželských dětí. Kryštof tato obvinění označuje za zcela neopodstatněná a prohlašuje, že má jen dvě dcery, jež se narodily ještě před jeho mnišským slibem – Kateřinu a Zuzanu.

Původně se český a slovenský pravoslavný metropolita měl obhájit do poloviny května, ale nakonec dobrovolně ze svého úřadu odstoupil už v polovině dubna – údajně proto, aby nenarušoval jednotu pravoslavné církve českých zemí a Slovenska. Pravdou je, že liturgii v pražském chrámu sv. Cyrila a Metoděje, s nímž byl vladyka Kryštof po léta spojován, nejnovější rozruch v naší pravoslavné církvi nikterak nepoznamenal.

Vladyka Kryštof, metropolita českých zemí a Slovenska na snímku z roku 2009

Na blogu významného ruského pravoslavného teologa, protodiakona Andreje Kurajeva se ovšem o odchodu vladyky Kryštofa z čela „nejmenší, nejnenáročnější a nejskromnější pravoslavné církve světa“, která svůj současný autokefální statut dostala v roce 1951, mluví jako o skandálu. Kurajev zdůrazňuje, že metropolita Kryštof sice označuje svůj odchod za dobrovolný, ale ve skutečnosti čelí velmi konkrétním obviněním, s nimiž těsně před již zmíněným posvátným synodem přišla televize Nova.

Vladyka Kryštof, metropolita českých zemí a Slovenska na snímku z roku 2007

Sám vladyka Kryštof je toho názoru, že pravým důvodem jeho současných potíží jsou církevní restituce. Z těch by pravoslavné církvi českých zemí a Slovenska měla připadnout asi miliarda korun. Dnes se podle odstoupivšího českého a slovenského metropolity přímo v církvi vede spor o to, zda těchto peněz užít výhradně na humanitární a charitativní účely, či zda by alespoň část těchto peněz neměla být vynaložena ve prospěch pravoslavného kněžstva.

autor: ldo
Spustit audio