Ostrava si připomene svou židovskou minulost

2. červen 2012

Pro Židy synagoga, pro křesťany chrám. Výraz „templ“ je jednoduše univerzální a vlastní oběma vyznáním. I proto si ho vypůjčili pořadatelé nového ostravského festivalu, který na tamní Černé louce vypukne už příští pátek.

Tomáš Bartonec: „Je to festival, který má připomenout jak židovskou historii Ostravy, tak vztah křesťanů k židovství, má to více vrstev ten festival, ale v podstatě chceme vyjádřit sympatie jak židovství, tak i státu Izrael, připomenout vlastně židovské kořeny křesťanství. Budeme tam mít projekci zajímavého dokumentu, vystoupí zajímaví přednášející, budou tam zajímavé kapely.“

Vypočítává Tomáš Bartonec z organizačního týmu Templ festu. Jednou z kapel bude například Hava nagilla band, která do Ostravy přijede přímo z izraelské Tiberiady. Od ní pochází také hudební ukázka. O něco blíž to letos budou mít pražská formace Tateloshn, třinečtí Halevaj nebo třeba taneční skupina Klezmer z polského Cieszyna. Kulturní program se pak bude střídat s přednáškami odborníků a duchovních, které budou směřovat hlavně k laické veřejnosti.

Renesanci zažívá originální  hudební styl - klezmer

Tomáš Bartonec: „To je ten hlavní program a potom v pátek před tím, 8.6. je tam Ekumenické setkání zástupců Židovské obce a křesťanských církví z Ostravy, z čehož máme velkou radost, že se to podařilo.“

Účast na společné bohoslužbě totiž přislíbil kantor židovské obce Michal Foršt, emeritní biskup Slezské církve evangelické Vladislav Volný a katolický kněz Leoš Ryška. Kromě náboženských souvislostí chce ale Templ fest připomenout také odkaz, který Židé zanechali přímo v moravskoslezské metropoli. A že je na co navazovat potvrzuje i jeden z festivalových přednášejících hebraista Tomáš Novotný.

Tomáš Novotný: „Ostrava byla před 2. sv. válkou vlastně jedno z největších center židovského života. Někdo dokonce říká, že dokonce největší v tehdejším Československu. Synagogy byly všechny zničeny a židovský hřbitov byl, tedy ne ze války, ale až ke konci komunistického období, také zlikvidován.“

Tichými svědky židovské minulosti Ostravy je tak už jen několik památníků a vyhrazený prostor na místním hřbitově. Od 8. do 9. června se ale rozhodně mlčet nebude, klub Cooltour se totiž promění v pomyslný chrám neboli templ, kde židovský kultura znovu ožije.

02105295.jpeg

Tomáš Bartonec: „Chceme, aby to bylo skutečně to místo setkání a i hledání. Nechceme tam lidem sdělovat dogmata.“

Uzavírá Tomáš Bartonec a přitom vzkazuje Hava nagilla, což v překladu znamená Pojďme se radovat! Do Ostravy už příští týden.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio