Osud súdánské křesťanky Meriam je stále nejistý

19. červenec 2014

Snad celý západní svět se zapojil akce za záchranu života súdánské křesťanky, která byla při návštěvě Súdánu za svou víru odsouzena k trestu smrti. Tento týden si konečně všichni mohli oddechnout – ale jen nakrátko.

Osud súdánské křesťanky Meriam Ibrahimové se stal jednou z hlavních zpráv světových médií poté, co ji soud v Súdánu, kde byla na návštěvě, uvěznil za její víru a odsoudil k trestu smrti, když se jí odmítla vzdát.

Tato 27-letá lékařka je matkou osmnáctiměsíčního syna a dcery, kterou porodila v květnu ve věznici. Po celou dobu věznění byla vystavena špatnému zacházení, byla jí odpírána lékařská péče a nesměli ji navštěvovat ani obhájci. Rodila s okovy na nohou a není jisté, zda bude dítě moci dobře chodit.

Súdánský soud označil její sňatek s americkým křesťanem jihosúdánského původu za odpadlictví. Meriam přitom nikdy nebyla muslimka, i když má muslimského otce – ten však rodinu opustil, když byla ještě malá, a vychovala ji křesťanská matka. Soud ji však vzhledem k náboženství otce považoval za muslimku a její manželství anuloval.

Súdánské zákony vycházejí z islámského práva šaríja a nedovolují ženám provdat se mimo víru, přestože muži to udělat smějí. Takzvané odpadlictví se trestá popravou. Meriam nebyla první, kdo v Súdánu dostal trest smrti za to, že je křesťan, ale desítky ostatních popravě unikly konverzí k islámu. Meriam byla první, která to odmítla. Květnový výrok soudu zněl, že až porodí a své dítě odkojí, dostane 100 ran bičem a pak bude oběšena.

Nejrůznější petice za její osvobození podepsalo na 600 000 lidí na celém světě. Mediální pozornost a mezinárodní tlak nakonec vedly k tomu, že odvolací soud trest smrti zrušil a Meriam byla propuštěna. Když ale chtěla s rodinou odletět do Spojených států, byla na letišti v Chartúmu znovu zatčena a obviněna z držení falešného pasu.

Teď se už dva týdny nachází na americkém velvyslanectví, které se súdánskými úřady vyjednává o odjezdu rodiny ze země. Situaci však zkomplikoval Meriamin nevlastní muslimský bratr, který požádal soud o právo o ní rozhodovat a jenž prohlašuje, že jakmile bude moci, tak ji zabije. Podle Meriaminých obhájců nemá moc šancí vyhrát, ale jeho žádost oddálila odjezd rodiny ze Súdánu na neurčito.

autor: gzb
Spustit audio