Pravoslavní na Tachovsku poděkovali za ukončený školní rok

29. červen 2013

Na dnešek se těšily statisíce obyvatel naší republiky – je první den prázdnin. Včera děti dostaly vysvědčení a uzavřely tak další etapu svého života. Pravoslavní křesťané na Tachovsku si řekli, že by se slušelo za to poděkovat i Hospodinu. Proto na dnešek připravili v jedné z našich nejmladších pravoslavných farností – v Halži – díkůvzdání za úspěšné ukončení školního roku.

Dokud žili na Tachovsku původní němečtí obyvatelé, nebyl zde ani jeden pravoslavný křesťan. Po roce 1945 nahradili Němce Češi a Slováci, kteří sem mnohdy přicházeli z tradičních pravoslavných lokalit, např. z Podkarpatské Rusi. V době komunistické vlády všechny obce Tachovska tvořili pouze jednu farnost.

Teprve po Sametové revoluci církev mohla rozvinout svou činnost a dnes jsou zde farnosti čtyři. Ta nejmladší, v Halži, nemá ani vlastní chrám. K dispozici má pouze tři malé venkovské kapličky a stan. Jak zde s lidmi pracuje, vysvětluje zdejší kněz Eugen Bakoš:

„Naše farnost se zaměřuje i na děti. Z toho důvodu jsme založili občanské sdružení Křesťanské Tachovsko, abychom podchytili mládež. My se scházíme v přírodě, proto občanské sdružení teď požádalo o dotace – stan, venkovní ohřívače – abychom se mohli scházet i při špatném počasí venku, protože ty kapličky, u kterých se scházíme, jsou prostorově malé. A Místní akční skupina Zlatá cesta nám na to poskytla dotace.“

Eugen Bakoš začal pro děti organizovat nedělní akademie, na kterých probírá biblické dějiny, základy křesťanské víry, ale řeší také problémy mladých lidí. Věnuje se i lidovému církevnímu zpěvu – ve farnosti působí lidový pěvecký sbor Cherubíny. Nejraději však s mladými lidmi griluje klobásy a povídá si s nimi. S jakými otázkami se na něj obracejí nejčastěji?

Obora - rekonstrukce kaple

„Otázky jsou různé. Mnohokrát se ptají na Boha: Kdo je Bůh? Kde je Bůh? Atd., Proč jsou neštěstí, když je Bůh (a Bůh je láska)? A potom se ptají na lásku.“

Dnešní díkůvzdání za ukončení školního roku pořádá pravoslavná farnost v Halži společně ve spolupráci s obcí. Součástí slavnosti je vedle bohoslužby pro mladé i občerstvení, rozdání dárků za vysvědčení a pouťová zábava. Podobnou bohoslužbu pro mladé spojenou s piknikem chystají pravoslavní i na 21. července do vesničky Obora. V další malé obci, Brance, proběhne 1. září i slavnostní zahájení školního roku. Má tedy podle Eugena Bakoše pravoslavná církev na Tachovsku budoucnost?

„Zda má budoucnost? To závisí všechno od nás. Ne od duchovních, kněží, ale od národa, od lidí – a to je všechno práce. Právě proto jsme založili to občanské sdružení Křesťanské Tachovsko, právě proto máme setkání u těch kapliček, které jsme opravili, právě proto máme tu nedělní akademii, kde se nevěnujeme jenom nauce, ale i hrám, ručním pracím... Teď budeme dělat vitráže do toho malého kostelíku v Halži – spolu s dětmi. Takže je to taková činorodá práce v církvi, a není to jenom nauka o Bohu, není to jenom náboženství nebo katechismus.“

Eugen Bakoš je sice kněz, ale dochází do normálního civilního zaměstnání. V církvi 21. století je to podle něj nezbytné.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio