Srbský patriarcha navštívil Chorvatsko

16. červen 2012

Patriarcha Srbské pravoslavné církve Irinej pobýval na konci minulého týdne v Chorvatsku. Jde teprve o druhou podobnou návštěvu od konce srbsko-chorvatské války. Poprvé tam v roce 1999 pobýval někdejší patriarcha Pavle.

Patriarcha Irinej se během své návštěvy setkal s nejvyššími představiteli Chorvatska. S prezidentem Ivem Josipovičem a premiérem Zoranem Milanovičem. Chorvatský prezident u této příležitosti řekl.

„Myslím, že v době, která není pro náš region snadná a často se objevuje krize, v jejímž důsledku se objevují pocity nesouladu mezi smířením a mírem, Chorvatsko bude i nadále bránit náboženská práva svých občanů bez ohledu na vyznání. Chorvatsko je právní stát všech svých občanů.“

Srbský patriarcha Irinej při návštěvě Chorvatska

Poté se setkal Irinej se záhřebským arcibiskupem Josipem Bozaničem a navštívil pravoslavné gymnázium v Záhřebu, které by mělo mít v dalším školním roce 80 posluchačů. V blízkosti školy také vysvětil chrám Svatého Sávy, patrona Srbů. Zdůraznil přitom, že je nutné sblížit katolickou a pravoslavnou církev, aby se vzájemně respektovaly.

Podle církevních analytiků má návštěva význam pro celý Balkán. Katolická církev často podporovala během bojů s etnickými Srby chorvatskou stranu a srbská pravoslavná naopak srbské vojenské a polovojenské jednotky v boji s Chorvaty. V Bosně se k nim přidali ještě tamní muslimové. Nejde tedy jen o spolupráci katolíků a pravoslavných, ale také o léčení hlubokých ran, ke kterým došlo v minulých dvaceti letech v zemích bývalé Jugoslávie během tamních konfliktů.

Srbský patriarcha Irinej při návštěvě Chorvatska

Profesor filosofické fakulty záhřebské univerzity a bývalý šéf chorvatského Helsinského výboru Žarko Puhovski je optimista. Podle něj je možné, že návštěva Irineje pomůže zlepšit i vzájemné vztahy mezi Chorvatskem a Srbskem. Ovšem jen v případě, že nedojde k žádném většímu mezináboženskému incidentu.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio