Uplynul rok od šokující rezignace Benedikta XVI. na papežský stolec

15. únor 2014

„Papež se vzdává pontifikátu“ – titulek, který před rokem bleskem obletěl svět. Jako první zprávu zaznamenala redaktorka agentury ANSA, která papežův projev v jinak ne zvlášť významné konzistoři sledovala a díky svým znalostem latiny a dvacetileté praxi pochopila, co se děje.

Těžko uvěřit, že už je to rok, kdy mou zaslouženou dovolenou v pokojíku kousínek od Vatikánských hradeb přerušila blesková zpráva, že papež rezignoval na svou funkci. Zapsal se do dějin a já byla u toho. Nebyl sice úplně prvním papežem, který rezignoval, ale na posledy se to stalo ve 13. století. A tehdy k tomu Celestýna V. přivedlo politikaření těch, kdo měli být jeho spolupracovníci, ale místo toho mu usilovali o život.

Benedikt XVI. je prvním papežem v dva tisíce let dlouhé historii církve, který se úřadu vzdal, aby udělal místo někomu, kdo bude mít víc sil. Jan Pavel II. svým veřejným utrpením na sklonku svého života ukázal, že za stáří a slabost není potřeba se stydět, že i starý a nemocný člověk může být povzbuzením a podporou. Benedikt XVI. ukázal, že není nutné kopírovat velké vzory, že odvaha v pravý okamžik odejít může být stejně velká jako odvaha zůstat.

Klidné papežské soužití: současný papež František (vpravo) na návštěvě u svého předchůdce Benedikta XVI.

Všechny oči se loni 11. února obrátili ke kupoli svatopetrské baziliky, nad kterou tehdy zuřila bouřka až symbolická, a ve vzduchu viselo mnoho otázek. Opravdu cítí Benedikt XVI. „jen“ stáří a úbytek sil nebo je ve skutečnosti nemocný a umírá? Kde bude dál žít? Vrátí se do rodného Německa? Bude se mu ještě říkat papež, bude se stále jmenovat Benedikt? Když zůstane žít ve Vatikánu, nebude svému nástupci překážet? Bude se snažit dál tahat za nitky dění v centru církve? Kdo zaujme jeho místo? Bude to Ital? Bude to Afričan? Akceptuje celá církev nového papeže? Nedojde k tomu, že část věřících neuzná Benediktova nástupce a „odtrhne se“? Dokáže příští papež přemoci hydru vatikánské byrokracie? Dnes už na tyto otázky známe odpověď a černé scénáře se zaplať Pánu Bohu nenaplnily.

Benedikt se uchýlil do kláštera v zahradách Vatikánu. Nežije v úplné izolaci, ale v ústraní a za svůj hlavní úkol považuje modlitbu. Teolog-rebel Hans Küng prý dostal od Benedikta XVI. nedávno dopis, ve kterém Ratzinger popisuje svůj vztah k Františkovi: „Jsem vděčný, že nás pojí názory a srdečné přátelství. Dnes vidím jako svůj jediný a poslední úkol podporovat modlitbou jeho pontifikát. “

Klášter Mater Ecclesiae, kam se Benedikt XVI. po odchodu z funkce papeže uchýlí

František v Benediktovi vidí moudrého starce. První encyklika jeho pontifikátu je z velké části dílem předchůdce. Sám František v ní přiznává, že Benedikt XVI. „téměř dokončil prvotní znění encykliky o víře. Přijímám jeho cennou práci a vkládám do tohoto textu několik dalších příspěvků,“ vysvětluje vznik dokumentu.

Úcta a respekt obou papežů jsou vzájemné. A i když se na venek tolik liší povahou, stylem i tématy, na která kladou důrazy, je chybou stavět je do protikladu. Moderní František versus konzervativní Benedikt. Příliš liberální František versus Benedikt – strážce pravé víry. Někteří je tak vidět chtějí. A netvařme se, že jde o mediální klišé. Takhle zjednodušeně to chce vidět a prezentuje i mnoho věřících. Oba papežové ale dokázali, že je v církvi místo pro odlišnost i novoty a to je dobrá zpráva.

autor: Markéta Šindelářová
Spustit audio