Už nejsem papež, jsem prostý poutník

3. březen 2013

Od čtvrtečního večera je katolická církev bez papeže. Benedikt XVI. se rozloučil s úřadem, který opustil dobrovolně jako první papež od dob Celestýna V. Do Vatikánu se pomalu sjíždějí kardinálové, aby zvolili jeho nástupce.

Dveře za pontifikátem Benedikta XVI. se zavřely ve čtvrtek večer. Úderem 20. hodiny Švýcarská garda ve slavnostní žluto červeno modré uniformě uzavřela těžkou dřevěnou bránu paláce v Castel Gandolfo, kde bude následující dva měsíce Benedikt XVI. přebývat. Starost o jeho bezpečnost předala po osmi letech Vatikánské Gendamerii.

Jen pár hodin předtím hovořil papež naposledy veřejně. Z balkonu letního sídla promluvil k několika tisícům lidí, kteří se přišli rozloučit na náměstí malého poklidného městečka nad krásným jezerem Albano.

Papež Benedikt XVI. naposledy požehnal poutníkům

„Už nejsem papež katolické církve, jsem jím jenom do osmé hodiny večer a potom už ne. Jsem prostý poutník, který začíná poslední etapu své pouti na této zemi. (…) Dobrou noc. Děkuji vám všem.“

Poslední slova v úřadě. Jednoduchý, nestrojený projev typický pro Josepha Ratzingera.

Oněch 17 dní od oznámení jeho rozhodnutí odstoupit do čtvrtečního večera muselo být pro papeže hektických. Jednak proto, že se snažil zanechat svému nástupci čistý stůl, jednak proto že téměř celý svět – včetně těch, které jinak církev nijak nezajímá - posuzoval jeho rozhodnutí.

Švýcarská garda, která ochraňuje papeže

A kromě pochopení, obdivu nebo přinejmenším respektu se samozřejmě setkal s kritikou – i z vlastních řad. Vyslovil ji třeba významný australský kardinál Pell. A přesto na posledních veřejných vystoupeních působil Benedikt XVI. klidně a vyrovnaně. Jako člověk, který důkladně zvážil situaci a ví, že jeho rozhodnutí je to nejlepší, co mohl v danou chvíli udělat. Není třeba s ním souhlasit. Ale ona odvaha nést následky svého rozhodnutí je inspirující.

A tak Benedikt XVI. sundal svůj Rybářský prsten. Kardinálové se sjíždějí do Říma, aby v pondělí zahájili poradní zasedáním před chystaným konkláve a také oznámili datum začátku volby nového papeže. První den samotného konkláve se kardinálové sejdou na mši ve vatikánské bazilice a ještě téhož dne proběhne první kolo volby. V dalších dnech se pak volí dvakrát dopoledne a dvakrát odpoledne.

Loučení s papežem Benediktem XVI.

Volí se tajně a pomocí hlasovacích lístků. Pro zvolení nového papeže je třeba dvoutřetinové většiny. Spekulace o tom, kdo bude nástupcem Benedikta XVI., se předhánějí v tipech, kdo z kardinálů je žhavějším kandidátem. Čistě teoreticky ale můžeme být velmi překvapeni, protože zvolen může být každý, kdo je biskupem nebo se jím může stát.

autor: Markéta Šindelářová
Spustit audio