Začíná týden modliteb a obnovy za vězeňství

30. listopad 2013

"Pamatujte na vězně, jako byste byli uvězněni s nimi." Tímto citátem apoštola Pavla zve mezinárodní vězeňské společenství Prison Felowship international k modlitbám za všechny, kterých se dotýká a zločin a jeho následky.

Mezinárodní vězeňské společenství má pobočky ve 127 zemích světa. U nás existuje již 3 roky a záběr jeho činnosti je skutečně široký. Zahrnuje vše, co souvisí s vězeňstvím. Stará se o odsouzené, ale i propuštěné vězně, o jejich rodiny, soudce i zaměstnance vězeňské správy. Na týden od 1.12. do 8.12 vyhlašuje takzvaný týden modliteb a obnovy pod názvem Neboj se.

Co od této akce očekává, nám poví Gabriela Kabátová z Prison Fellowship Czech Republic.

Gabriela Kabátová: "Od modlitby čekáme, že bude vyslyšena. Žádná modlitba není zbytečná, každá nese užitek. A modlitba proměňuje i ty, kdo se modlí. Takže když přinášíme témata, která se týkají jak těch lidí uvnitř věznic a jejich rodin, propuštěných, témata usmíření i odpuštění, tak tím taky otevíráme oči těch lidí, kteří se budou modlit, protože i jich se to týká. Věc viny a odpuštění viny a nápravy je velmi hluboká. Věc křesťanská. Je to naprostý základ křesťanství."

Jak se konkrétně mohou naši posluchači k této akci připojit?

Gabriela Kabátová: "My jsme rozeslali do církví elektronickou formou texty těch modliteb, které jsou kratičké. Modlitby začnou první adventní neděli a jsou rozepsané až do 8. prosince. Pokud nejsou ve vašem sboru nebo farnosti, tak je možné se na ně podívat na internetové stránce mezinárodního vězeňského společenství nebo na facebooku, kde ty modlitby jsou. Budeme vděční za připojení se. Kromě modliteb je vždy na každý den nějaká činnost, ketrou nabízíme a kterou by mohl prakticky ten věřící člověk, nebo sbor, církev udělat. Někdy je to věc abstraktní, třeba pokusit se někomu odpustit, ale někdy je to zcela konkrétní, jako třeba pozvat propuštěného vězně do své církve, pozvat kaplana, nebo někoho, kdo byl obětí trestného činu, promluvit s ním a zapojit se přímo prakticky."

Jakou tradici má u nás týden modliteb za vězeňství?

Gabriela Kabátová: "Máme mini tradici. Je to 3. ročník, letos prvně jsme měli peníze na to, abychom vytiskli plakátky nebo takové minibrožurky. Jinak vždycky před tím to bylo elektronickou formou. Ale víme, že se to dostalo i do věznic, nejenom mezi lidi věřící venku, ale i ve věznicích, že se k tomu připojili , nebo se připojily během posledních dvou let i rodiny odsouzených a psaly nám potom, že jsou rádi, že někdo na tuhle oblast myslí více věřejně."

Takže máte už i nějaké ohlasy?

Gabriela Kabátová: "Přicházely dopisy z věznic, hlavně z mužských věznic, a byly velice dojemné. Hlavně po prvním ročníku v roce 2011. Nás to zaskočilo, protože jsme to chystali hlavně pro farnosti a sbory a netušili jsme, že se k tomu připojí i samotní vězni .A bylo to velmi silný a v těch vztazích dál pokračujeme i písemně."

autor: Karel Vepřek
Spustit audio