Zástupci pěti světových náboženství podepsali deklaraci proti otroctví

6. prosinec 2014

Dvanáct vrcholných představitelů křesťanských církví a světových náboženství podepsalo tento týden ve Vatikánu deklaraci proti modernímu otroctví. „My všichni jsme odrazem Božího obrazu a nemůžeme tolerovat, že obraz živého Boha je předmětem nejzvrácenějšího obchodu,“ zdůraznil při tom papež František, který už dříve označil obchodování s lidmi za zločin proti lidskosti.

Přestože obchod s otroky je v celém světě oficiálně zrušen už dávno, i dnes žije v otrockých podmínkách téměř 36 milionů mužů, žen a dětí. Uvádí to organizace Global Freedom Network, která deklaraci proti otroctví iniciovala.

Oběti jsou většinou skryté v továrnách a farmách, na rybářských lodích, v soukromých domech, v nejchudších i v nejbohatších zemích. Současné otroctví zahrnuje i obchodování s lidskými orgány, dětskou práci nebo prostituci.

„Je ironické a tragické, že v jedenadvacátém století musíme řešit otázku otroctví,“ řekl k podpisu deklarace pravoslavný patriarcha Bartoloměj.

Ekumenický patriarcha Bartoloměj I.

Deklaraci podepsali také čtyři zástupci islámu, dva buddhisté, rabíni, hinduistická učitelka a několik zástupců křesťanských církví. Je to historicky poprvé, kdy se takto vrcholní představitelé spojily k podobnému kroku.

Signatáři deklarace si dali za cíl vymýtit moderní otroctví do roku 2020 a to jednou pro vždy. Aby se to povedlo, je podle nich potřeba nejdřív zvýšit citlivost veřejnosti. Ta pak může tlačit na vlády, aby přijaly potřebné zákony, nebo na obchodníky, aby kontrolovali své dodavatele, zda neporušují lidská práva.

V neposlední řadě chtějí v zemích, kde se otrocká práce vyskytuje nejčastěji, zajišťovat vzdělávání a také důstojná pracovní místa. Právě to, že chybí je živnou půdou pro moderní otrokářský systém. To při podpisu zdůraznila hinduistická duchovní učitelka Amma, která založil sít humanitárních aktivit.

„Musíme zajistit nové generaci, stejně jako obětem obchodování s lidmi, praktickou výuku, která v nich pomůže vytvořit větší povědomí. Musíme probudit jejich latentní odvahu a sebedůvěru, aby jim pomohla povstat. Musí si uvědomit, že nejsou bezbranné jako koťata; ale že jsou mohutné a odvážné jako lvi. Musíme jim pomoci pozvednout jejich mysl.“

Velký imám Al-Azharu připomněl, že islámské právo považuje všechny formy otroctví za zavrženíhodné, a že praktiky islámského státu jako prodávání dívek do sexuálního otroctví odporuje Koránu. Zenový mistr zase zdůraznil, provázanost celého světa:

„Svět, ve kterém žijeme, se globalizuje, a stejně tak tato nová forma otroctví, která je napojena na ekonomické, politické a sociální systémy. Proto je také třeba, aby se globalizovala naše etika a morálka. Nové globální uspořádání volá po nové globální etice. Musíme si sednout dohromady, jako lidé mnoha tradic, tak jako to děláme právě teď, a najít příčiny tohoto utrpení. Podíváme-li se společně s jasností, klidem a mírem do hloubky, pochopíme příčiny moderního otroctví, a najdeme cestu ven. "

Papež František se v Turecku zastal blízkovýchodních křesťanů

A že jde o globální záležitost potvrzuje i to, že k deklaraci proti modernímu otroctví se můžou připojit lidé na celém světě a to na webových stránkách asociace Global Freedom Network.

Spustit audio