Ženy v Bibli: Rebeka (1/2)

26. červenec 2014

Rebeka, dcera Milky, bydlela ve městě, které opustil Abraham, když uvěřil v Boha. Rebeka je podobně jako další biblické ženy velmi krásná. Stane se ženou Abrahamova syna Izáka a její příběh trochu kopíruje příběh její tchýně Sáry. Ovšem na rozdíl od ní ukazuje ženství ve všech jeho podobách a obdobích.

O Rebece se dozvídáme, že se narodila, když měl být její budoucí muž Izák obětován. Výrazně ale vstupuje do příběhu Božího lidu až v momentu, kdy Abraham se Sárou shánějí ženu pro svého syna Izáka. Abraham pošle svého služebníka do města, odkud kdysi, ještě bez syna, vyšel na cestu.

Služebník tam se svou karavanou dorazí večer, když přicházejí ženy z města pro vodu. Když poprosí Rebeku, aby mu dala napít, sama nabídne, že napojí i jeho velbloudy. Toto velmi aktivní jednání je pro ni typické, říká teoložka Eliška Havelková: „V tu chvíli je to velmi energická mladá slečna, která dělá víc věcí, než je po ní požadováno.“

Rebeka neznámému služebníku nabídne, že může přespat u jejích rodičů. Služebník poznává, že je to vyvolená nevěsta pro Izáka, říká Eliška Havelková: „Muž poklekne v modlitbě a na Rebeku navleče zlatý kroužek do nosu a dva náramky.“ V domě jejích rodičů služebník obdaruje také Rebečinu matku Milku a bratra Lábana. Vyjeví jim svůj úmysl Rebeku odvést, oni souhlasí a společně oslavují její zásnuby.

Druhý den ráno se ovšem probudí a najednou je jim zatěžko Rebeku tak rychle propustit. A se služebníkem smlouvají: „Nech nám ji tu alespoň deset dní, ať se s ní rozloučíme.“ Služebník se obrací na Rebeku, která souhlasí, že odjedou ihned.

„Seberou se a odjedou na těch samých velbloudech, které den předtím Rebeka napojila,“ podotýká Eliška Havelková, „dojedou až k místu, kde bydlí Izák a jeho rodiče. Rebeka spatří Izáka, který vyšel z města, ptá se služebníka, kdo to je, sestupuje z velblouda a zahaluje se do závoje. Jakoby se stáhla do sebe. Od této chvíle je pasivní postavou.“

Izák a Rebeka (1692-1702). Autor: Lucas Jordán (1634-1705)

Izák ji potom odvede do stanu své matky Sáry a vezme si ji za ženu. Biblický vypravěč říká, že si Izák Rebeku zamiloval a že v ní našel útěchu po smrti své matky.

Teoložka Eliška Havelková vysvětluje, že Rebeka, to je příběh ženství v celé jeho šíři. Tentokrát jsme se dostali od pubertální slečny, která neposedí chvíli na místě, přes dobrodružnou mladou dámu k ctnostné manželce. A příště uslyšíte o jejích dalších osudech, o tom, jak strašně dlouho čekala na vytoužené dítě, jak se stala matkou, posléze také nešťastnou tchýní a nakonec vychytralou babičkou.

Teoložka Eliška Havelková napsala o Rebece příspěvek na svém blogu.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio