10 let od smrti Jana Pavla II., 25 let biskupské služby kardinála Vlka a odsouzení násilí ve jménu náboženství

4. duben 2015

Teolog, sportovec, básník i herec, to všechno byl papež Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla. Od jeho smrti uplynulo ve čtvrtek deset let. Do čela katolické církve se dostal v pouhých padesáti osmi a setrval v něm dvacet sedm let.

Podle historika a bývalého velvyslance ve Vatikánu Františka Halase V sobě polský papež spojoval dvě věci: snahu držet se velmi přesně tradice a odvahu k ražení nových cest. Jako příklad uvádí gesta pokání za viny církve. Těch bylo několik. Ve vztahu k naší zemi nelze opomenout to, když v roce 1999 vyjádřil lítost nad krutou smrtí Mistra Jana Husa, od které letos uplyne 5OO let.

Pramínek vlasů a polštářek s kapičkou papeže Jana Pavla II. je od čtvrtku uložen v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové. Ostatky jsou uchovávány v postříbřeném relikviáři. Jan Pavel navštívil Hradec Králové při své poslední cestě do České republiky před osmnácti lety. Krátce před pádem komunismu v roce 1989 také vysvětil na kněze současného hradeckého biskupa Jana Vokála.

Kardinál Miloslav Vlk oslavil v úterý dvacet pět let své biskupské služby. V roce 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem. O rok později se stal v Praze nástupce kardinála Františka Tomáška. Slavnostní bohoslužba k výročí kardinála Vlka se bude teprve konat a to 11. dubna od 10.00 hodin v katedrále sv. Víta.

„Žádné pravdivé náboženství nemůže ospravedlnit násilí,“ píše ve svém velikonočním poselství třináct zástupců křesťanských církví v Jeruzalémě. Ti v něm také popřáli k židovské komunitě k Pesachu.

Spustit audio