Dar indických muslimů pro hinduistický chrám, oslavy jihokorejských buddhistů a výročí kostela v Brně-Žabovřeskách

23. květen 2015

Indičtí muslimové darovali pozemky na stavbu největšího hinduistického chrámu. Ten by měl vzniknou asi sto padesát kilometrů od Patny, hlavního města indického státu Bihár, a pojmout by měl na dvacet tisíc věřících. Stavba by měla začít v červnu.

Podle zástupce hinduistické nadace, která za ambiciózním projektem stojí, by bez této pomoci muslimů bylo těžké tento sen realizovat, uvádí agentura IANS. Pozemky podle Kishore Kunala darovaly tři tucty muslimských rodin. Chrám by měl být odolný proti zemětřesení, stojí totiž nedaleko hranic s Nepálem, který se ze zemětřesení vzpamatovává. Nový hinduistický chrám by měl být přes 760 metrů dlouhý, téměř 400 metrů široký a na 115 metrů vysoký.

Jihokorejští buddhisté oslavili 70. výročí nezávislosti své země na Japonsku

Jihokorejští buddhisté oslavili 70. výročí nezávislosti své země na Japonsku hromadným shromážděním za mír. Asi tři sta tisíc buddhistů se sešlo podle CNN v centru Soulu v sobotu s nadějí, že jejich meditace a modlitby pomůžou ke sloučení s jejich bratry a sestrami v Severní Koreji.

V Jižní Koreji se k buddhismu hlásí 23 procent obyvatel. Severní Korea sice náboženskou svobodu má zakotvenou v ústavě, ale náboženský život podléhá přísné kontrole a veřejné bohoslužby nepovoluje.

Výročí kostela v v Brně-Žabovřeskách

V kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů v Brně-Žabovřeskách začne už za chvíli, v deset hodin, mše svatá při příležitosti dvacátého výročí posvěcení kostela biskupem Vojtěchem Cikrlem. Kostel je první sakrální novostavba, která vznikla v brněnské diecézi po roce 1989.

Současně se připomene také patnácté výročí založení místní farnosti. Tu spravují Salesiáni Dona Boska, kteří se věnují především péči o děti a mládež a místní středisko nabízí řadu sportovního a zájmového využití volného času. Na konci bohoslužby budou požehnány nové vitráže sklářů z Nového Boru.

V letech 1990 – 2014 bylo v brněnské diecézi postaveno 12 nových kostelů a 39 kaplí.

Spustit audio