Konference o Evropě a islámu, únos křesťanů přívrženci Islámského státu a výzva k radikální reformě islámu

28. únor 2015

Na začátku března, hned v úterý a ve středu, zve olomoucká teologická fakulta na konferenci na téma Evropa a islám. Konference se zaměří na současnou situaci v Evropě a na otázky, které se dotýkají života křesťanů i nekřesťanů.

Členové radikální skupiny Islámský stát unesli tento týden z vesnice v severovýchodní Sýrii asi 150 křesťanů. Muže odvedli do hor, ženy a děti zadržují ve vesnici. Islamisté zřejmě chtějí rukojmí vyměnit za své vězněné členy. Islámský stát útočí na členy náboženských komunit také v Iráku a v Libyi. V Iráku se jednou z jeho obětí stali jezídové, v Libyi egyptští koptové.

Vlivný sunnitský ímám Muhammad Ahmad Tájib z káhirské univerzity Al-Azhar vyzval k radikální reformě islámu. Chybný historický výklad Koránu je podle něj příčinou islámského extremismu. Tájib to prohlásil v Mekce na třídenním fóru věnovaném boji proti terorismu.

Příští víkend, od pátku 6. do neděle 8. března jsou mladí lidé zvaní do brněnského církevního střediska Zahrada na duchovní obnovu pro mládež. Povede ji biskup Církve československé husitské Juraj Jordán Dovala. Víkendový duchovní program se bude skládat z několika bloků různých druhů meditace a modliteb, z bloku chval a společných bohoslužeb.

Olomoucký kostel a fara Českobratrské církve evangelické tento týden přibyly na seznam kulturních památek. Rozhodlo o tom Ministerstvo kultury, kterému je k zapsání na seznam památek navrhli olomoučtí památkáři. Podle odborníků je stavba spjatá s historií města a je ceněna nejen kvůli architektonickým hodnotám, ale i z pohledu kultury a historie.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio