Pozvání ke vztahu

31. leden 2015

První měsíc roku 2015 máme za sebou. Uběhl velice rychle. Tak, jak konec konců všechno kolem nás ubíhá rychle. Tak mě napadá se zeptat. Co jsme za ten měsíc stihli? Co se nám podařilo? Nebo naopak co jsme nestihli? Dali jsme si nějaká předsevzetí do nového roku s přáním, že je budeme plnit?

Nepatřím zrovna mezi takové nadšence, kteří si dávají novoroční předsevzetí a v zápětí na ně zapomenou, i když čest a sláva všem, kteří vydrží a svá předsevzetí průběžně plní. Ale možná by přece jen jedno předsevzetí bylo potřeba si dát. Prorok Jeremiáš kdysi dávno zaznamenal slovo Pána Boha jako nádherné pozvání ke vztahu s Ním.

„Neboť to, co s vámi zamýšlím, znám jen já sám, je výrok Hospodinův, jsou to myšlenky o pokoji, nikoli o zlu: chci vám dát naději do budoucnosti. Budete mě hledat a naleznete mě, když se mne budete dotazovat celým svým srdcem. Dám se vám nalézt, je výrok Hospodinův, a změním váš úděl“ (Jeremiáš 29,11-14),

Je to nádherné pozvání, které platí do dnešního dne. Prožijme letošní rok pod vlivem tohoto pozvání a přemýšlejme, co to znamená pro nás mít vztah s Bohem. Přece nám nemůže být jedno, jak prožijeme tento život a hlavně kde náš život skončí.

Evangelista Lukáš napsal: „Neboť Syn člověka přišel, aby hledal a spasil, co zahynulo" (Lk 19,10).

Toto pozvání je potrhnuto a zvýrazněno Ježíšovým konkrétním zájmem o každého člověka. A nyní každý z nás můžeme slyšet pozvání ke vztahu. Vztahu, který není jen nějakou přeháňkou nebo hrou. Je to pozvání ke vztahu, který má trvalou hodnotu. A to je pro nás povzbuzením? Nebo snad ne? Tak co, dáme si takové předsevzetí hledat Pána Boha? Samozřejmě, milí posluchači, rozhodnutí je na každém z nás.

Z celého srdce vám přeji moudrá rozhodnutí nejen během celého tohoto roku, ale po celý život.

autor: Jiří Kaleta
Spustit audio