Putovní svatyňka Panny Marie ze Schönstattu bude celý květen cestovat po kostelech v Česku

23. květen 2015

Nejkrásnější měsíc v roce květen je měsícem Panny Marie. Katoličtí křesťané ji veřejně uctívají v chrámech, kostelech, ale i v kapličkách nebo v domácnostech, kde často mají věřící její malý oltářík. Vznešeným a ušlechtilým cílem při májových pobožnostech je vést lid k mariánské úctě.

Jedna z mnoha májových pobožností byla i v římskokatolické farnosti Řetová na orlickoústecku v kostele svaté Máří Magdalény. Po mši svaté při májové pobožnosti tam přivítali putovní svatyňku Panny Marie ze Schönstattu, která bude dál cestovat po celý měsíc květen po kostelech v naší České republice.

Po mši svaté a májové pobožnosti zůstali ještě lidé u putovní svatyňky, modlili se a fotili si ji. Vikář českotřebovské farnosti Jindřich Tluk vysvětluje, co znamená pro farnost tento krásný putovní obraz.

„Znamená mnoho pro každého věřícího, pro každou farnost, samozřejmě pro celou církev a samozřejmě i pro rodinu, kterou je každá farnost. A Panna Marie je nejen Matkou Boží, jak věříme a vyznáváme, ale také Matkou naší – tak, jak to Pán Ježíš stanovil na kříži těsně před tím, než dotrpěl za naše hříchy. A právě při takovém setkání v kostele při společné pobožnosti, jako to bylo u nás, se nacházejí další lidé, kteří chtějí mít Pannu Marii nejen ve svém srdci, ale i ve svém domově, a právě to je svatyňka, takové malé zákoutí, kde tedy se může člověk s Pannou Marií, která se přimlouvá, setkat.“

Dalším člověkem, který svatyňku doprovází po farnostech, byla sestra Marie Alžběta z Rokole. Té se naše redaktorka zeptala na historii tohoto putovního obrazu.

„Svatyňce se říká Auxiliar Panny Marie ze Schönstattu – Královny nové evangelizace Evropy. Nebo-li pomocnice.“

Putování svatyňky vzniklo v Brazílii, kdy jáhen Pozzobon navštěvoval s obrazem Panny Marie rodiny, které nemohly přijít do svatyňky pro její vzdálenost. Věřící se tak blíže setkali s Pannou Marií a svěřovali jí své prosby.

Svatyňka doputovala přes německý Schönstatt a Portugalsko do Čech, kdy v naší zemi bude do července. Řetová byla čtvrtým místem, kterou tato svatyňka navštíví.

autor: BAL
Spustit audio