Setkání Baracka Obamy s papežem Františkem, bezdomovci v Sixtinské kapli a klimatické změny

28. březen 2015

Americký prezident Barack Obama přijme papeže Františka v Bílém domě ve Washingtonu 23. září. Podle Bílého domu bude Obama s Františkem mluvit mimo jiné o pozornosti věnované chudým a vyloučeným, o ekologii, ochraně náboženských menšin a o integraci přistěhovalců a uprchlíků. Den po návštěvě Bílého domu přednese papež projev před Kongresem.

Opustit Sixtinskou kapli dříve než je obvyklé - už ve čtyři hodiny - museli všichni návštěvníci tento čtvrtek. Speciální soukromou prohlídku zajistila Vatikánská muzea sto padesáti bezdomovcům. Ti byli rozděleni do tří skupin s průvodcem, který jim ukázal Michelangelovo mistrovské dílo, ale i další muzejní expozici a vatikánské zahrady. Součástí speciální akce byla i večeře v muzejní kavárně. Po prohlídce se za bezdomovci přišel podívat i papež. Rozhovorem s nimi strávil asi dvacet minut.

Silná slova na adresu těch, kdo ignorují klimatické změny, použila představená Episkopální církve. Popírat klimatické změny na základě „politických zájmů“ nebo „úmyslné slepoty“ je hřích, uvedla biskupka Katherine Jefferts Schori.

Hned dva velké náboženské svátky připadají na dnešní den. První slaví stoupenci zoroastrismu. Jmenuje se Chordád Sal a připomíná narození proroka Zarathuštry. Druhý svátek slaví hinduisté a jde o narozeniny prince Rámy, který je vtělením Višny a hrdinou slavného eposu Rámájana.

Zítra na Květnou neděli se v pražské katedrále sv. Víta od 19.00 hodin budou opět konat pašijové hry. Upravenou verzi Hořických pašijí představí tři herecké osobnosti – Otakar Brousek ml., Nela Boudová a Jakub Gottwald. Zazní hudba Jaroslava Krčka v provedení souboru Musica Bohemica. Pašije je v původním významu vyprávění o utrpení a smrti Ježíše Krista. Označují se tak buď přímo evangelní vyprávění nebo dramatické hry či hudební skladby, které se jimi inspirují.

Hořické pašije v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha
Spustit audio