Velikonoce a trojí velké osvobození z ohrožení

28. březen 2015

Už za týden budeme stát na prahu Velikonoc, a už zítra křesťané na celém světě vstoupí do týdne jejich bezprostřední přípravy.

Velikonoce jsou jedny z nejstarších svátků a spojuje se v nich hned několik velikých témat, které úzce souvisí s životem. Během staletí se tak postupně utvářejí tři okruhy, které stojí v základu tří hlavních témat Velikonoc i trojího velkého osvobození z ohrožení.

Co tedy život ohrožuje? Mluvíme-li o biologickém životě, pak je to hlavně nedostatek příznivých podmínek, a to především chybějící světlo a teplo, které způsobuje ochablost a nemoci všeho druhu. A právě jaro znovu vytváří lepší podmínky pro život, než tomu bylo v zimních měsících. Velikonoce jsou svátky vítězství světla nad temnotou, tepla nad chladem, života nad smrtí.

Život ale ohrožuje také fyzické násilí člověka na člověku, zotročení či nelidské zacházení. Tak to zakusili Izraelité v Egyptě a zanechali svým potomkům velkolepé příběhy o osvobození z otroctví a nadvlády cizího národa: příběhy o východu z Egypta, o Hospodinu – Bohu Izraele a jeho služebníku Mojžíšovi, který převedl lid Rudým mořem a pouští do zaslíbené země svobody. To je druhé téma a druhý důvod oslav Velikonoc: oslava lidské svobody.

Ale život je ještě hlubší, my lidé cítíme v sobě onu hlubší sféru bytí, sídlící v těle a přece naše tělo přesahující. A to je třetí téma: vítězství nad temnotou lidského srdce, nitra, nad temnotou zvanou hřích. Toto veliké téma přistupuje k předchozím v osobě Ježíše z Nazareta – ukřižovaného před dvěma tisíci lety lidskou zlobou právě o Velikonocích, a současně zmrtvýchvstalého mocí Lásky a Pravdy právě o Velikonocích. Tato událost tvoří vrchol a oslavu absolutního vítězství nad vším, co život ohrožuje. Zvěstuje totiž záchranu člověka před smrtí v jejím nejširším slova smyslu.

Milí přátelé, přeji Vám otevřené srdce pro celou tu hloubku a šířku těchto prastarých a přece stále nových svátků. Nezůstávejme jen na povrchu, jen u zajíčků a pomlázky. Zajeďme na hlubinu a setkejme se s tajemstvím Velikonoc v jejich plné síle, setkejme se s osobou Zmrtvýchvstalého, který všemu dává smysl a otevírá cestu k životu v plnosti. Přeji Vám Velikonoční setkání a Kristem!

autor: Jan Vecheta
Spustit audio