Zprávy ze světa náboženství

3. leden 2015

V Praze včera skončilo setkání mladých křesťanů v duchu ekumenické komunity z Taizé. Zúčastnilo se ho na třicet tisíc mladých z celé Evropy. Svůj pozdrav jim poslal také papež František. Mladí lidé z Taizé jsou podle něj těmi, kdo požadují, aby se postupovalo k plnému společenství mezi církvemi.

Uplynulý rok byl chmurný pro mnoho církevních pracovníků. Dvacet šest jich bylo loni zabito, mezi nimi sedmnáct kněží a také šest řeholnic. Ve své výroční zprávě to uvádí agentura Fides. Většina přišla o život při loupežných přepadeních, která se vyznačovala „brutalitou a zuřivostí“. Ta podle Fides pochází z netolerance a „ekonomické a kulturní chudoby“. Za posledních deset let přišlo o život násilně dvě stě třicet pracovníků katolické církve.

Začátek nového roku oslavili i ve Vatikánu. Papež při své první letošní modlitbě Anděl Páně připomněl, že první leden je Světovým dnem míru. Skutečný mír podle něj přináší blízkost Boha. A papežovo poselství pro tento den zní: „Už ne otroci, ale bratři.“ Musíme bojovat proti všem formám otroctví, každý z nás, zdůraznil papež.

Pátého ledna slaví indičtí sikhové svátek zrození desátého a posledního z lidských guru jejich víry. Guru Góbind Singh se narodil v roce 1666 a založil takzvanou Chálsu, tedy společenství válečnických světců. Její příslušníci nosí nestříhané vlasy a vousy, hřeben, krátké kalhoty, šavle a ocelový náramek.

Soud v Egyptě zakázal každoroční židovský festival na počest marockého rabína z 19. století. Podle BBC alexandrijský soud zdůvodnil rozhodnutí morálními přestupky, které na něm byly spáchány v minulých letech. Obyvatelé vesnice Damanhur podali k soudu stížnost, že jsou tyto oslavy v rozporu s muslimskou tradicí, neboť účastníci konzumují alkohol. A vadila jim také smíšená společnost mužů a žen u hrobu slavného rabína Abira Jaakova.

9. ledna bude mít ve Spojených státech amerických premiéru film o Martinu Lutheru Kingovi. Film se jmenuje Selma a role baptistického kazatele a vůdce afroamerického hnutí za občanská práva se zhostil David Oyelowo.

Spustit audio