Synagogy Čech, Moravy a Slezska – 7. díl

17. únor 2012

Zbytky ghett a židovské hřbitovy čtyř míst Českomoravské vrchoviny představí sedmý díl cyklu Synagogy Čech, Moravy a Slezska, jímž si zároveň připomínáme Den památky obětí holocaustu. Průvodci tohoto dílu jsou architekt Jaroslav Klenovský a autorka pořadu Vladimíra Lukařová.

Ledeč nad Sázavou: Synagoga v ulici Na potoce, židovský hřbitov.

Polná: židovská čtvrť u Karlova náměstí a Rabínského plácku, synagoga, hřbitov u říčky Šlapanka.

Třešť: zbytky židovské čtvrti, synagoga na náměstí Svobody, hřbitov nad rybníkem Korečník.

Nová Cerekev: synagoga v Rubešově ulici, Starý a Nový židovský hřbitov.

Průvodcem je architekt Jaroslav Klenovský. Dále hovoří Libuše Hodíková, předsedkyně Občanského sdružení pro synagogu v Nové Cerekvi.

Z dokumentární knihy Jiřího Kovtuna „Tajuplná vražda: Případ Leopolda Hilsnera“ čtou v režii Petra Adlera Michal Pavlata a Petr Kostka. V pořadu dále zazní skladby Gustava Mahlera.

Připravila a uvádí Vladimíra Lukařová.

Článek z Týdeníku Rozhlas

Všechny bloky domů v židovské čtvrti v Polné jsou kolem celého náměstí uvnitř propojeny chodbami, které ústí přímo do synagogy. V případě pogromu zároveň skrytá úniková cesta…V prvních patrech mezi domy se dodnes nacházejí zazděné pozůstatky někdejších dveří. Městečko Polná „proslulo“ v roce 1899 tzv. hilsneriádou. Leopold Hilsner byl nařčen z údajné rituální vraždy Anežky Hrůzové a posléze odsouzen k trestu smrti.

Karikatura z doby hilsneriády

Znovuoživená lež o židovské rituální vraždě potvrdila, že antisemitismus si vždy najde novou příležitost i nové představitele. Příklad za všechny – křesťanskosociální poslanec dolnorakouského sněmu Ernst Schneider. V debatě o honebním zákonu v roce 1898 doporučoval Schneider vypisovat prémie za odstřel Židů. V projevech v Říšské radě mluvil o „židovské otázce jako o otázce rasy a krve, kterou lze vyřešit jen krví a železem.“

Se spolehlivou intuicí Hitlerova předchůdce předvídal, že přijde doba, kdy Židé budou systematicky vražděni. Při další příležitosti navrhoval přichystat pro každého Žida kus provazu, na kterém by se oběsil. Jindy zase nabízel, že posadí Židy na obrovskou loď, kterou na širém moři potopí.

Ernst Schneider, jeden z nejodpudivějších antisemitů jakékoli doby, je důležitou postavou dokumentární knihy Jiřího Kovtuna „Tajuplná vražda: Případ Leopolda Hilsnera“. Právě z ní zazní ukázky v už 7. pořadu cyklu Synagogy Čech, Moravy a Slezska.

Tentokrát jsme se s brněnským architektem Jaroslavem Klenovským vypravili do Kraje Vysočina – do Ledče n. Sázavou, Polné, Třešti a Nové Cerekve. Tam nás uvítala paní Libuše Hodíková. Tato učitelka v penzi se pustila do zdánlivě předem prohraného boje s úřady i s časem – bylo skutečně s podivem, že chátrající synagoga dosud nespadla.

02558453.jpeg

Paní Hodíková psala po nocích žádosti na všechny strany, oporu našla v Židovské obci. K údivu skeptiků začaly přicházet peníze z celého světa. Nakonec se podařilo získat i grant, a tak rekonstrukce unikátní stavby zdárně pokračuje. Návštěvu lze vřele doporučit, stejně jako horský židovský hřbitov nad jezerem Korečník za Třeští. Na hřbitově v Ledči se zase nacházejí náhrobky rozsáhlého rodu Gustava Mahlera, jehož hudba zazní v tomto pořadu.

Cyklus Synagogy Čech, Moravy a Slezska jako každý rok zároveň připomíná Den památky obětí holocaustu.

autor: Vladimíra Lukařová
Spustit audio