Synagogy Čech, Moravy a Slezska – 8. díl

25. leden 2013

V osmém díle tohoto cyklu navštívíme památky Plzně (Stará, Pomocná a Velká synagoga, židovský hřbitov), Kasejovic (zbytky ghetta, synagoga), Březnice (ghetto Lokšany, synagoga, židovský hřbitov), Radnic (synagoga) a Rakovníka (ghetto, synagoga v Galerii Václava Rabase, židovský hřbitov).

Průvodcem je ředitel Židovského muzea dr. Leo Pavlát. Dále hovoří správci synagogy v Kasejovicích manželé Švagrovi, stavitel z Březnice Michal Nedvěd a správci synagogy v Radnicích manželé Paškovi.

Historii navštívených míst připomenou úryvky z knih Věry Špirkové „Židovská komunita v Plzni“, Dimitrije Slonima „K historii Židů v jihočeské Blatné a okolí“ a ze dvou kronik města Radnic, které v letech 1905 – 1917 vedli Josef Hylák a Jan Pohl.

V pořadu zazní ukázky z alba „Písně pro dýchající stěny“, které česko-židovsko-kanadská zpěvačka Lenka Lichtenberg natočila v chátrající Staré synagoze v Plzni a v obnovené synagoze v Radnicích. Dále zpívá kantor Joseph Malovany. Sonáty Domenica Scarlattiho přednesou cembalistka Zuzana Růžičková a harfistka Jana Boušková. Dirigent Robert Brock řídí orchestr Osvobozeného divadla v písni Jaroslava Ježka „Klobouk ve křoví“, zpívají Jiří Voskovec a Jan Werich (nahrávka z roku 1934).

Účinkuje Libor Vacek.

Zvuk Tomáš Zikmund a Jiří Flossmann. Střih Ivana Možná. Produkce Monika Jiřelová.

Připravila a uvádí Vladimíra Lukařová.

Článek z Týdeníku Rozhlas

„Zde je tedy zcela temno“, podotkne Leo Pavlát pod krovem Staré synagogy v Plzni, v níž probíhá rekonstrukce. Příkré schody bez zábradlí, podlaha s tušenými mezerami mezi prkny. Nevidíme, jen slyšíme, z hlediska rozhlasu ideální situace. O to více překvapí na ženské galerii barevný efekt: sluneční paprsky pronikají švestkovými vitrážovými okny, lomí se na světlé omítce a my procházíme kuželem světle fialové barvy. Z vedlejší Pomocné synagogy zbyla jen obvodová zeď, střechu teď tvoří samo nebe... Dnes je tu Zahrada vzpomínek s kameny se jmény plzeňských Židů, kteří zahynuli během šoa. V Plzni nás ještě čeká impozantní Velká synagoga a židovský hřbitov.

V Kasejovicích nám o zdejší synagoze vyprávějí manželé Švagrovi, kteří se o ni s nadšením starají už několik let.

Také synagoga v Březnici prochází revitalizací. Stoupáme až pod klenbu. Stavební práce nám umožní vstoupit do odkrytého komína, tam jsme dosud s mikrofonem nebyli.

Synagoga v Radnicích sloužila za okupace jako sklad oděvů tzv. Winterhilfe. Po válce nechala zdejší autodílna v jižní fasádě prorazit obrovský otvor pro vrata. V 90. letech se židovské památky ujala místní pobočka Českého svazu ochránců přírody. Díky Josefu Paškovi a jeho přátelům se tu dnes konají koncerty, výstavy a vzdělávací programy pro mládež.

Ulicí V brance vstupujeme do bývalého ghetta v Rakovníku. Někdejší účel synagogy připomíná jen věžička s Davidovou hvězdou. Dům obrostlý psím vínem vypadá jako malý zámeček. Pastelově laděný interiér synagogy rámují žluto-fialovo-modro-zelená vitrážová okna s rostlinnými motivy a modrý strop se zlatými hvězdičkami. V budově sídlí Rabasova galerie. Židovský hřbitov za městem v prudkém kopci pokračuje malebnou alejí bříz. Rodová historie je vytesána do nápisů na náhrobcích. „Byli to lidé bohabojní, dobře pracovali, postarali se o své blízké, dobře vychovávali své děti“, shrnuje náš průvodce dr. Leo Pavlát. Stejně jako na ostatních židovských hřbitovech čteme jména členů rodiny, kteří byli zavražděni během šoa a nemají nikde svůj hrob.

Hudba tohoto pořadu je spjata s navštívenými místy: své CD „Písně pro dýchající zdi“ natočila česko-židovsko-kanadská zpěvačka Lenka Lichtenberg v chátrající Staré synagoze v Plzni a v obnovené synagoze v Radnicích. Zazpívá i kantor Joseph Malovany. Z Plzně pochází cembalistka Zuzana Růžičková, v Rakovníku se narodil Robert Brock, dirigent orchestru Osvobozeného divadla. Pro Kasejovice jsem vybrala snímek harfistky Jany Bouškové, která vystoupila na festivalu Hudba v synagogách.

Osmým pořadem cyklu Synagogy Čech, Moravy a Slezska připomíná Vltava Den památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna.

autor: Vladimíra Lukařová
Spustit audio