Reakce Prof. MUDr. Oskara Andryska, DrSc. na dvoudílný pořad Tajemství zdraví a naděje: Příběh onkologa Miroslava Pekárka

26. listopad 2006

Váš dnešní pořad "Paprsky naděje", věnovaný MUDr. Miroslavu Pekárkovi, mne zděsil. Proč? Pověst MUDr. Pekárka je v odborných kruzích, mírně řečeno, problematická. Bez ohledu na to ale nechápu, jak může člověk jeho profilu vypustit z úst soud nad pacientem: "Dal jsem mu deset let života nebo dávám mu nejvýš tři dny."

Pokud je pan Pekárek Bůh, pak se omlouvám, ale přes léta praxe jsem takovou větu nikdy nevyslovil. Navíc jeho rekvizity - kyvadlo, záhadné přístroje, stoleček, duchaři a komunikace s Dr. Jánským. To snad překračuje všechny meze.

Já sám jsem lékař sice pokročilejšího věku (75 pryč), ale dosud pracující v nemocnici. Léta jsem strávil výukou mediků na I. lékařské fakultě UK v Praze a věnoval se výzkumné a klinické práci v oblasti nádorových onemocnění, přednášel a publikoval v USA, Japonsku, Rusku i po Evropě. Jsem také členem o.s. Sisyfos (www.sisyfos.cz), kde mám na starosti především podvodné a nefunkční postupy nádorové terapie, diagnostiky a výzkumu. Věřím, že i další členové této organizace k danému problému zaujmou své stanovisko.

Moje obava je následovná. Je mezi námi řada pacientů, kteří jsou vyděšeni z nádorové diagnózy a chytají se všeho, včetně blábolů, jež dávají těmto lidem tendenčně na výběr mezi chemoterapií s jedovatými léky, vypadáváním vlasů a kdoví čím ještě, a na druhé straně cucáním melasy, sháněním Iscadoru a pícháním injekcí, vyráběných v Schweizerische Institut für Krebsforschung. Možná se ptáte, zda může být ve Švýcarsku producent neúčinných léků? Samozřejmě, že ano, i tam jsou přece švýcarští Pekárkové.

A to hlavní: Dnes dokážeme vyléčit zhruba přes 50 % nádorových onemocnění. Na tom se podílí rozsáhlá obec experimentálních i klinických onkologů a dalších odborníků. Pokud ale pacient přijde pozdě, poté co ztratil cenný čas cucáním melasy nebo nákupem Ovosanu a jiných věcí patentních, jeho šance se blíží k nule.

A ještě něco. Zoufalství rodin, chytajících se všeho, využívají "podnikatelé", obchodující s prostředky, jež pacientovi nemohou pomoci. Doufám, že Váš pořad nebyl míněn jako pomoc tomuto druhu "podnikání". V naší dnešní společnosti by mě ani to nepřekvapilo.

S pozdravem

Prof. MUDr. Oskar Andrysek, DrSc.

Své další příspěvky do diskuse k tomuto pořadu můžete zasílat na adresu nabozenstvi@rozhlas.cz

autor: Oskar Andrysek
Spustit audio