Nicholas Winton se v Praze setkal s dětmi, které ve 30. letech zachránil

Se studenty, diplomaty, ale i s některými zachráněnými dětmi se včera v Praze setkal Brit Nicholas Winton. Ten před druhou světovou válkou z Československa odvezl do Velké Británie 669 českých dětí převážně ze židovských rodin. Pro všechny z nich musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci. Winton jim tím zachránil život, většina příbuzných těchto dětí totiž zahynula v koncentračních táborech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicholas Winton

Nicholas Winton | Zdroj: ČTK

O Wintonově činu se dlouhá léta vůbec nevědělo. Jak před lety vzpomínala jedna ze zachráněných, Alice Klímová, na celou věc přišla úplně náhodou až Wintonova manželka na konci 80. let. "Vyklízeli půdu a tam našla tyto dokumenty. Když se zeptala, co to je, tak se teprve dozvěděla, co to obsahuje. Pan Winton to chtěl vyhodit. Ona ale prohlásila to přece nemůžeš, to jsou lidské osudy," vypráví Alice Klímová.

I proto je podle prezidenta České křesťanské akademie Tomáše Halíka nutné si činu Nicholase Wintona vážit. "Je to velký signál do našeho světa, který je stále rozdělen a kde se právě náboženské a kulturní rozdíly někdy využívají k tomu, aby se staly nástrojem vzájemných konfliktů. Je velmi důležité vědět, že jsou osobnosti, které dokáží překročit tyto hranice a dovedou nezištně pomáhat. V tomto případě je myslím zvláště přesvědčivým důkazem pravosti, že on o tomto svém hrdinství mlčel," myslí si Halík.

Z Prahy vypravil Nicholas Winton pět vlaků. Šestý, který měl odjet na začátku září 1939, už ale tehdejší Protektorát Čechy a Morava neopustil.

Královna Alžběta II. Wintona povýšila do rytířského stavu. V roce 1993 pak dostal nižší britské vyznamenání. Český Řád Tomáše Garrigua Masaryka mu byl udělen v roce 1998.

Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme