Rekonstrukce Filosofického sálu Strahovského kláštera

15. srpen 2009

Strahovský klášter byl založen v roce 1140 Vladislavem II. Od té doby prošel několika změnami a je jednou z nejvýznamnějších architektonických památek naší země. Co se ještě nikdy neměnilo, to je Filosofický sál v jeho areálu. Zbudován byl před 200 lety díky opatu Václavu Mayerovi, neboť knih neustále přibývalo. Rekonstrukce tohoto sálu probíhá právě nyní.

Jako první se začala před nedávnem opravovat část kazetové dřevěné podlahy. Práce probíhají za plného provozu a podle ředitele knihovny Evermoda Gejzy Šidlovského by měla být podlaha rozebrána do konce srpna.

"Zdá se to trochu dlouho, ale každá parketa se musí očíslovat z obou stran. Už proběhlo zaměření a fotografování, potom se parkety odvezou k restaurátorům, podlaha se zakryje nějakými deskami, postaví se lešení až ke stropu, vystěhuje se zbylá polovina knih a začne se opravovat."

Z Filozofického sálu, který má půdorys 32 x 10 metrů a výšku 14 metrů mají zmizet nevhodné přemalby a úpravy z 50. let minulého století.

"Je tam asi na 40 000 svazků, všechny nejsou úplně spočítány, protože je tam řada takzvané staré zásoby, která ještě není katalogizována. Ta tam leží už několik staletí. A ty kontejnery, které jste viděla na nádvoří, ty jsou určeny ke stěhování knih a k jejich uložení v depozitáři. Ale kde to je, to vám nebudu říkat."

Restaurátorské práce ve Filozofickém sále by měly být hotové v říjnu příštího roku. Teologický sál se dočkal rekonstrukce už v roce 1994.

"Bude-li opraven Filozofický sál, tak nám zbývá opravit vstup, rozšířit vstupní expozici, udělat nový návštěvnický okruh a zbudovat nové depozitáře a trezorové místnosti."

Areál Strahovského kláštera je unikátní. Královská kanonie premonstrátů na Stahově patří mezi nejstarší doposud existující kláštery premonstrátského řádu na světě. Od založení v roce 1143 nebyla kontinuita její existence prakticky přerušena. Vzdorovala požárům, válkám, i zvůli komunistického režimu. Mimořádná je i knihovna.

"A je to dnes jediná církevní knihovna, která funguje jako vědecká knihovna. Má osm knihovníků a spoustu dalších zaměstnanců. Slouží nejenom turistům, ale i výzkumu a je jakýmsi vědeckým pracovištěm."

Premonstráti se dnes snaží navázat na svou bohatou historii. V minulosti kladli velký důraz na vzdělanost.

"Jak čas běžel, tak klášter měl své vlastní vysoké učení v Praze, kromě toho spravoval do konce 19. století tři gymnázia v Liberci, v Žatci a v Rakovníku. Dnes je to horší, vlastní školství nemáme, ale ono to ani dost dobře nelze. Ovšem mnozí členové řádu vyučují na církevních nebo státních školách."

A poslání premonstrátů je dnes podle Evermoda Gejzy Šidlovského stejné jako před mnoha staletími při založení řádu - žít ve společenství v klášteře, působit ve farnostech, v duchovní správě, ve vzdělání, v kultuře, společně se modlit a sloužit lidem.

autor: nah
Spustit audio