Změna na univerzitě Al Azhar

4. duben 2010

V březnu došlo k velké změně na káhirské univerzitě Al Azhar. Dlouholetá hlava této významné islámské instituce, šejch Muhammad Tantáví nečekaně zemřel, a krátce na to byl místo něj jmenován jako nástupce dosavadní velký muftí Egypta, šejch Ahmed el Tajíb.

Šejch zemřel, ať žije šejch, dalo by se říci. Zpráva o smrti Muhamada Sajida Tantávího, rektora islámské univerzity Al Azhar, přišla nečekaně ze Saúdské Arábie, kde byl tento učenec na návštěvě. I přes svých jedenaosmdesát let byl ve výborném zdravotním stavu, což krátce před jeho cestou potvrdil i lékař. Nahradil ho jiný islámský učenec, šejch Ahmed el Tajíb.

Zemřelý Muhammad Tantáví byl považován za přívržence umírněného islámu. Proslul svými kritickými názory vůči Al Kajdě, terorismu i sebevražedným útokům. V loňském roce vyvolal kontroverzi, když úplné zahalování žen i s obličejem označil za neislámské, a na půdě univerzity Al Azhar i dalších institucí nošení takzvaného nikábu zakázal. Vyslovil se také pro transplantace orgánů a částečně i umělé přerušení těhotenství. Na přání své rodiny bude pohřben v Medíně, nedaleko od hrobu proroka Mohameda.

Necelé dva týdny po smrti Tantávího už byl znám jeho nástupce, Ahmed el Tajíb, který zastává podobné názory. Jeho přívrženci naopak zdůrazňují, že studoval na francouzské Sorbonně a má větší rozhled a lépe chápe globální problémy než Tantáví.

Kdo bude stát v čele Al Azharu, zajímá nejen Egypťany, ale téměř celý muslimský svět. Rozhodnutí, která o mnoha náboženských i společenských otázkách tamní znalci práva vydávají, tedy takzvané „fatwy“, jsou považovány za autoritativní i pro mnoho dalších muslimských zemí, kde věřící vyznávají sunnitský islám. Proto je důležité, že v čele této instituce stojí představitelé tradičního islámu, a nikoli zastánci radikálního islamismu.

V posledních desetiletích však autorita Al Azharu začala upadat, protože podle některých názorů univerzita i její hlavní představitelé příliš podléhají politickým tlakům egyptské sekulární vlády. Rektora Al Azharu totiž jmenuje prezident, a ten vybírá nejen podle učenosti, ale i podle názorů a přizpůsobivosti konkrétních osobností. To se týká právě osoby šejcha Tantávího, který podle jeho kritiků byl až příliš loajální, a vydával výnosy, jež měly vyhovět požadavkům státu, aniž by byly zcela v souladu s islámskou tradicí. Tantáví například velmi usnadnil provoz egyptského bankovnictví, které bylo do té doby značně svázáno islámskými nařízeními proti braní a placení úroků. Nyní se čeká, jak si s nutností vyrovnat se se státním tlakem - i tlakem čím dál silnějšího radikálního islamismu - poradí nový šejch Al Azharu, doktor Ahmed el Tajíb.

Spustit audio