Tovaryšstvo mezi věky (1/7)

10. září 2006

Nový sedmidílný seriál k 450. výročí příchodu jezuitů do Čech. Osobnost a spiritualita sv. Ignáce z Loyoly.

V únoru letošního roku jsme si připomněli 450 let od příchodu Jezuitů do Prahy. Tovaryšstvo Ježíšovo se v Českých zemích významně podílelo na náboženském, kulturním a vědeckém životě a jeho působení se výrazně zapsalo do dějin.

K výročí příchodu Jezuitů k nám se v dubnu v Praze konala mezinárodní vědecká konference BOHEMIA JESUITICA 1556 - 2006, na které odborníci z různých oborů otevřeli dosud nezpracované prameny a představili činnost Tovaryšstva v kontextu křesťanské Evropy.

Sedmidílný seriál Tovaryšstvo mezi věky vychází z referátů této konference a bude mapovat ignaciánskou spiritualitu, působení tohoto řádu v oblasti teologie, filosofie, v přírodních vědách, architektuře a také vliv Tovaryšstva na lidovou zbožnost.

První díl cyklu je věnován osobnosti Ignáce z Loyoly a založení řádu. Ignác umírá krátce po založení koleje v pražském Klementinu, letos v červenci tomu bylo 450 let. Do dějin církve se zapsal nejen jako velký stratég, organizátor protireformace a znalec lidské psychiky, ale především jako muž modlitby, mystik a světec.

Spustit audio