Výstava Svatý Václav, ochránce české země

28. prosinec 2008

Reportážní prohlídka výstavy Svatý Václav, ochránce české země v klášteře sv. Anežky České s kurátorem Vladimírem Kelnarem.

Po celý letošní rok jsme si připomínali hlavního patrona české země - svatého Václava. Od jeho narození uplynulo 1100 let. Přestože přesné datum narození tohoto přemyslovského knížete neznáme, historici hovoří o rozmezí let 907-909, kardinál Miloslav Vlk se rozhodl právě pro "osmičkový rok", který je spojen s výročím Karla IV. a vyhlásil rok 2008 jako svatováclavský. Na samém jeho závěru, 18. prosince, byla v prostorách Anežského kláštera v Praze slavnostně otevřena unikátní výstava s názvem "Svatý Václav - ochránce České země". Na její přípravě spolupracovalo Arcibiskupství pražské s Národní galerií. Mezi desítkami exponátů jsou nejkrásnější díla spojená s touto nejstarší českou duchovní tradicí. Na slavnostním zahájení nechyběla ani Teresie Bečková, která pro vás připravila následující prohlídku.

Výstavu "Svatý Václav - ochránce České země" si v prostorách Anežského kláštera v Praze můžete prohlédnout do 8. března.

Spustit audio